Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Καιρός: Χιόνια μέσα στην άνοιξη, θα ασπρίσει και η Αττική – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πτώση θερμοκρασίας και παγετός

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, με τον χειμώνα να κάνει ξανά την εμφάνισή του, ενώ η άνοιξη έχει δει μπει ημερολογιακά.

Τα χιόνια, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα πολιορκήσουν και τα βόρεια προάστια της Αττικής, από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Αν αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή μας απασχολούσε μερικές εβδομάδες νωρίτερα, τότε ίσως μιλούσαμε για νέο ιστορικό χιονιά στο νομό Αττικής» λέει χαρακτηριστικά.

Δείτε τη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook:

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥ ΧΙΟΝΙΑ

Με τις πολικές αέριες μάζες να έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους από τα βόρεια βορειοδυτικά Βαλκάνια όπως αποτυπώνεται και στον πρώτο μας χάρτη, εξελίσσεται σταδιακά το πρώτο μέρος αυτού του ανοιξιάτικου χιονιά που τείνει να λάβει τα πρωτεία για το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη για τα τελεταία πολλά χρόνια.

Στον δεύτερο χάρτη μας επισημαίνουμε περιοχές όπου τις επόμενες ώρες ο χιονιάς θα κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και οι οποίες αφορούν κυρίως κεντρικά και ανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας.

Αύριο τώρα και καθώς θα πηγαίνουμε χρονικά προς το μεσημέρι ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει πρόσκαιρη ύφεση. Στη συνέχεια όμως και όπως μπορούμε να δούμε στον τρίτο μας χάρτη πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Ουκρανίας θα μας οδηγήσουν στην κορύφωση αυτού του ανοιξιάτικου χιονιά.

Στον τέταρτο χάρτη μας αποτυπώνεται η εξέλιξη των χιονοπτώσεων από αύριο το απόγευμα αλλά και ανήμερα της εθνικής μας εορτής. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τα βορειοανατολικά με χαμηλές εντάσεις και αναμένεται να ενταθούν καθώς θα περάσουν μέσα από το Αιγαίο για να επηρεάσουν Εύβοια, Αττικοβοιωτία και βορειοανατολική Πελοπόννησο όπως επίσης και την Κρήτη σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη τα χιόνια θα πολιορκήσουν και την Αττική όπου χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια προάστια ιδιαίτερα από τα ξημερώματα της Πέμπτης. Δεν θα ήταν έκπληξη να βλέπαμε τα χιόνια να κατεβαίνανε και σε πιο κεντρικές περιοχές του νομού μιας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ατμόσφαιρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ψυχρή και ασταθής για το παραπάνω χρονικό διάστημα. Δεδομένου όμως ότι βρισκόμαστε ήδη στην Άνοιξη αυτό ίσως περιορίσει την δράση του χιονιά στα βόρεια τμήματα του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή μας απασχολούσε μερικές εβδομάδες νωρίτερα, τότε ίσως μιλούσαμε για νέο ιστορικό χιονιά στο νομό Αττικής.

Καλή συνέχεια φίλες και φίλοι μου!»

Ο καιρός σήμερα και αύριο Πέμπτη 25η Μαρτίου

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια τη χώρας και παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά θα εκδηλωθούν σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στα νοτιοανατολικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια και θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή σε όλη τη χώρα.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα βορειοδυτικά κατά τόπους ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και εκ νέου από τη νύχτα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά τις πρωινές ώρες και εκ νέου από τη νύχτα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ και εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 και στα βόρεια από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί και μετά το μεσημέρι από τα βόρεια βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 και στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 στρεφόμενοι το μεσημέρι σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και το βράδυ στις Κυκλάδες σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 και στα βόρεια από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 25 Μαρτίου

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα βόρεια γρήγορα θα σταματήσουν, βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και μέχρι το βράδυ στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου