Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Lockdown: «Παγώνει» η κινητικότητα για 10 ημέρες – Αυξάνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ

Αναγκαίο να «σπάσει» η έξαρση της πανδημίας και να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία

Στον περιορισμό της κινητικότητας που θα μειώσει την διασπορά του φονικού ιού στοχεύουν τα νέα μέτρα που τέθηκαν από χθες σε εφαρμογή με ορίζοντα τα μέσα του μήνα.

Οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες, καθώς είναι αναγκαίο να «σπάσει» η έξαρση της πανδημίας και να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ. Ήδη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ έχουν εντατικοποιηθεί και τις προσεχείς ημέρες οι αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους για να διαπιστωθεί η πιστή τήρηση των μέτρων.

Οι μετακινήσεις υπόκεινται σε νέους περιορισμούς, καθώς η χρήση του κωδικού 2 (προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης) επιτρέπονται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. Η σωματική άσκηση ή η βόλτα με κατοικίδιο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τις καθημερινές ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το εύρος των μετακινήσεων και φαινόμενα συνωστισμού σε παραλίες κλπ δεν δικαιολογούνται, γι’ αυτό θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

Το μήνυμα «Μένουμε σπίτι, μένουμε στη γειτονιά μας» κυριαρχεί, προκειμένου να κατανοήσουν οι πολίτες ότι παρά την κόπωση, παρά τη σύγχυση με τις συνεχείς μεταβολές στα μέτρα, είναι αναγκαίο να επιδείξουν προσαρμοστικότητα και να τηρήσουν τους νέους περιορισμούς, «για να καταστούν», όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «τα μέτρα σύντομα απολύτως αχρείαστα». «Αυτές οι εβδομάδες», όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόκληση, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι’ αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας».

Το στοίχημα της οικονομίας

Τα συνεχή πλήγματα στην οικονομία λόγω της πανδημίας προκαλούν «πονοκέφαλο» διαρκείας στο κυβερνητικό επιτελείο, γι’ αυτό κυρίαρχη στόχευση είναι η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι άμεση προτεραιότητά της, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Χρονικά αυτό τοποθετείται τον Απρίλιο – Μάιο, δηλαδή όταν θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και οι καιρικές συνθήκες δεν θα ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού.

Το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ., λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο χρηματοδότησης έργων και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εισρεύσουν τα κονδύλια, όταν ανοίξουν οι στρόφιγγες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα 32 δισ. του Ταμείου, τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν φέτος, με τη μορφή επιχορηγήσεων (4,2 δισ.) και δανείων (1,3 δισ. ευρώ).

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου