Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Lockdown: Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι – Τι γίνεται με λιανεμπόριο, σχολείο, εστίαση

Πίεση στα νοσοκομεία και μεταλλάξεις μπλοκάρουν τη χαλάρωση των μέτρων - «Μαύρο» ρεκόρ με 706 διασωληνωμένους

Να σταθμίσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με έμφαση την Αττική που δέχεται ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να μην κλονιστεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας θα επιχειρήσουν στη σημερινή σύσκεψή τους οι ειδικοί προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την παράταση του lockdown και την επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού σε συνδυασμό με την «πολεμική» κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση χαλάρωση των περιορισμών και -όπως όλα δείχνουν – θα υπάρξει μία χρονική μετάθεση στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις.

Τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.588 νέες μολύνσεις. Οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ, καθώς έφτασαν τους 706 στις ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 52 νέοι θάνατοι. Εκτιμάται ότι οι επιστήμονες υπολογίζουν πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, για να αρχίσει η πτωτική πορεία των κρουσμάτων. Παράλληλα, το υψηλό ποσοστό θετικότητας ανησυχεί τους επιδημιολόγους, οι οποίοι στρέφουν όλη τους την προσοχή στην προσεχή εβδομάδα, δεδομένου ότι η ανάλυση των λυμάτων παρουσιάζει μία σταθεροποιητική εικόνα.

Σταθεροποιητικές τάσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Οι δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης σε δύο παράγοντες: τα κρούσματα και το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό covid19.gov.gr, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 543 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 452 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια. Όλα αυτά με 80% κάλυψη των κλινών COVID.

Παράλληλα, εικόνα ήπιων αυξομειώσεων μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων παρουσιάζει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Οι αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκη συντείνουν προς μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να διαφαίνεται τάση απότομης αύξησής του.

«Παγώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μπορεί οι πιέσεις του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων να είναι έντονες, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα με ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα. Μάλιστα πρόθεση των αρχών είναι – εάν καταστεί επιδημιολογικά εφικτό – αυτό να γίνει με φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, «χωρίς τις μεθόδους click away και click on shop», στη λογική ότι με τη μη άρση των περιορισμών θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα και το ιϊκό φορτίο στην κοινότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς την προσεχή εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κορύφωση της πανδημίας, συνεπώς ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που θα επιτρέψει να δοθεί το πράσινο φως για τη σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Για τα σχολεία το αρχικό πλάνο προβλέπει:

Τα Γυμνάσια και Λύκεια να ανοίξουν στις 19 Απριλίου, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Τα Δημοτικά ενδεχομένως να μετατεθεί το άνοιγμά τους για μετά το Πάσχα.

Για την εστίαση το σχέδιο έχει ως εξής:

Ο στόχος είναι να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια πριν το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, αλλά πάντα με την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πτώση στα κρούσματα και θα μειωθεί η πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία.

«Βροχή» τα πρόστιμα

Επικίνδυνες παραβιάσεις των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, όπως η διοργάνωση και συμμετοχή σε πάρτι, αλλά και η μη χρήση μάσκας προκύπτουν από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διενήργησαν την Τετάρτη συνολικά 74.712 ελέγχους και κατέγραψαν 1.064 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 349.750 ευρώ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου