Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά ούτε φοβάται και κανέναν

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής πρέπει να συμβαδίζουν με την Έκθεση Μπορέλ

Στην προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό αλλά και της αυριανής Συνόδου Κορυφής επικεντρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι υπάρχει σύμπτωση θέσεων Ελλάδας – Κύπρου για τη διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη της αυριανής Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την Έκθεση Μπορέλ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Συζητήσαμε σχετικά με την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στις 27 Απριλίου, επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφωνήσαμε ότι στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι χώρες μας οφείλουν να επιμείνουν στην πιστή εφαρμογή της διττής προσέγγισης έναντι της Τουρκίας. Χαιρετίσαμε το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ και τονίσαμε την ανάγκη να κινείται στα ίδια συμπεράσματα. Η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Απόδειξη η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια» και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι της Τουρκίας να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για κάποιον ελιγμό. Είναι κοινή μας θέση ότι η στάση της κυβέρνησης της Άγκυρας δεν πρέπει να μην μας αποπροσανατολίσει από τον κοινό μας στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι αξιώσεις λύσεων περί δύο κρατών βρίσκονται εκτός πλαισίου».

Μήνυμα στην Τουρκία

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές πλαίσιο, χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά ούτε φοβάται και κανέναν. Είναι ειλικρινής αλλά όχι αφελής» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νίκος Αναστασιάδης

«Θέλουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου. Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήσαμε για τη Διάσκεψη στη Γενεύη και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Επισήμανε δε ότι «παρατηρείται σύμπτωση θέσεων για τη διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη για τη Σύνοδο Κορυφής», τονίζοντας ότι «Το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την Έκθεση Μπορέλ». Και κατέληξε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Άγκυρα ότι αν θέλουν να συμβαδίζουν με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται προϋποθέσεις και αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Το πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Ελληνίδα Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ στις 17:15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στις εκδηλώσεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 18:15, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου εκτίθενται, ανάμεσα σε άλλα, έργα που σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμή των ηγετών κρατών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Κύπριος Πρόεδρος θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Αμέσως μετά την παρέλαση, τόσο η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και οι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου