Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Παγκόσμιος συναγερμός για το εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ποιες χώρες έχουν βάλει προσωρινό «μπλόκο»

Πολύ κρίσιμα μοιάζουν τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και την ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πριν μερικές ημέρες, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αιτία ήταν οι αναφορές για θρομβώσεις σε ανθρώπους στους οποίους είχε χορηγηθεί αλλά και ο θάνατος ενός εξ αυτών 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Στην συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες χώρες όπως οι Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ολλανδία ενώ τη Δευτέρα (15.03) υπήρξε μπαράζ αναστολής εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, χθες (15/3) «πάγωσαν» το εμβόλιο της AstraZeneca Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Kύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία, Λετονία και Κύπρος.

Οι αρχές των χωρών ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες, όπως προβλήματα στην πήξη του αίματος ή εμφάνιση θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Έτσι, ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα μεθαύριο Πέμπτη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως ήταν φυσιολογικό, επικράτησε μεγάλη ανησυχία καθώς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν αυτό που χρησιμοποιούταν στην παρούσα φάση για τους εμβολιασμούς.

Συνδριάζει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Τρίτη 16/3 επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, αν και κορυφαίο στέλεχός του για επιστημονικά θέματα συνέστησε να συνεχίσει να αξιοποιείται, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε ότι αφορά τη χώρα μας κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην σημερινή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αποτελεί ερώτημα τί θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, εφόσον ανασταλεί η χορήγησή του: Πάντως, η απόσταση από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να δοθούν απαντήσεις.

Τι λέει η AstraZeneca για τις παρενέργειες

H AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

1.134 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας: 521 στην Αττική και 132 στη Θεσσαλονίκη

Κι ενώ η Ευρώπη αναμένει με αγωνία τη γνωμοδότηση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων παραμένει σε υφηλά επίπεδα.

Την Καθαρά Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.134 νέα κρούσματα κορονοϊού και 564 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid.

Για μια ακόμη ημέρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται ξανά η Αττική με 521 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τα 132. Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 65 κρούσματα.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου