Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: H σπάνια περίπτωση μετά τον εμβολιασμό που προκάλεσε ειδική προσοχή

Ποιο είναι το ποσοστό των αποτυχημένων εμβολιασμών

Σε μια σπάνια περίπτωση που συνδυάζει και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη η οποία επισύρει ειδική προσοχή από τους οργανισμούς που ελέγχουν τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως είπε ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, δυο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά.

Μάλιστα αυτή αφορά συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, αυτή των φλεβών του εγκεφάλου.

Πρόκειται όπως είπε για μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, αφού σε 20 εκατ. δόσεις έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να απαντάται σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης 55 ετών.

«Παρά τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχετισμός αυτών των σπάνιων περιστατικών με τον εμβολιασμό ο έλεγχος συνεχίζεται για συνεχή ροή ενημέρωσης προς θεράποντες αλλά και οδηγίες προς εμβολιαζόμενους» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Το συμπέρασμα όμως, ανέφερε, είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη εισαγωγών στα νοσοκομεία και στους θανάτους από κορονοϊό υπερτερεί της πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς.

Ποιο είναι το ποσοστό των αποτυχημένων εμβολιασμών

Αναφερόμενη στα περιστατικά ενδονοσοκομειακής μόλυνσης, είπε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα. «Ελπίζουμε αυτό να βελτιώνεται, βλέποντας τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η νόσηση ενός υγειονομικού μέσα σε νοσοκομείο», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφορικά με τη νόσηση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί είπε ότι για να προφυλάσσεται κάποιος πρέπει να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις και να έχουν περάσει 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. «Μιλάμε για αποτυχή εμβολιασμό όταν έχουν γίνει και οι 2 δόσεις, έχει περάσει το διάστημα που είναι απαραίτητο για να φτιαχτούν αντισώματα και κάποιος νοσήσει τότε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό, της τάξης του 0,2% στο σύνολο των εμβολιασθέντων.

«Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο» σημείωσε.

Η ίδια, αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 ,είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

Πιθανό να χρειαζόμαστε κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Σε άλλη ερώτηση, για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοιός «να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις οι άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.

Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση:

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου