Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Θρήνος στην Κρήτη για το παιδί που έπεσε στο βαρέλι και πέθανε

Το περιστατικό που δεν συναντάται πουθενά στη βιβλιογραφία, οι προσπάθειες των γιατρών και το τραγικό τέλος

Έχασε τελικά τη ζωή του, λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Μαρτίου, το 3χρονο αγόρι που είχε πέσει σε βαρέλι στο χωριό Λιγόρτυνα του Ηρακλείου Κρήτης.

Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες χθες το βράδυ για να το κρατήσουν ζωντανό, όταν και ουσιαστικά επιδιώχθηκε ένα μεγάλο θαύμα, αφού το παιδί, προς στιγμήν επέστρεψε από τον θάνατο στη ζωή.

«Προσπαθήσαμε να ανανήψουμε το παιδί, έδωσε σημεία ζωής, καταλαβαίναμε ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολύ σοβαρή, δεν έχει ξαναγίνει ανάνηψη σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Δεν ξέραμε πόση ώρα ήταν στο βαρέλι,. Χρειάστηκαν 2 ώρες και 45 λεπτά για να ρυθμό στο καρδιογράφημα. Αυτό είναι σοβαρό για τον εγκέφαλο και όλο τον οργανισμό. Είχε υποθερμία, δεν σταματάς μέχρι να ζεσταθεί. Δεν μου έχει ξανατύχει μέσα σε 20 χρόνια, δεν το συναντάμε πουθενά στην βιβλιογραφία» είπε στο OPEN η γιατρός του ΕΚΑΒ Μάγδα Ζεάκη.

Πώς συνέβη το περιστατικό

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας περίπου στις 16:20 το απόγευμα της Τετάρτης (17.03) χωρίς σφυγμό, παγωμένο, χωρίς αναπνοές. Ξεκίνησε αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και συνδέθηκε απινιδωτής. Επί τρεις σχεδόν ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν κάνοντας ανάνηψη και ταυτόχρονα προσπαθώντας να το ζεστάνουν, αλλά το παιδί δεν ανταποκρινόταν. Τελικά, αφού ξεπέρασαν κατά τέσσερις φορές την προβλεπόμενη διάρκεια ανάνηψης, οι γιατροί, απογοητευμένοι, αποφάσισαν να σταματήσουν αναφέρει το zarpanews.gr.

Ενημερώθηκε η Aστυνομία και ο ιατροδικαστής και το παιδί αναμενόταν να μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Μάλιστα έφτασε στο σημείο και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε τη μεταφορά.

Έπρεπε όμως να συνοδεύεται από ένα καρδιογράφημα που θα έδειχνε μια ευθεία γραμμή. Και εκεί που κατέγραφε αυτή την ευθεία, ισοηλεκτρική γραμμή όπως λέγεται, ξαφνικά το μηχάνημα έδειξε πως το παιδί άρχισε να έχει καρδιακή δραστηριότητα.

Οι γιατροί ξαναέπεσαν πάνω από το παιδί, ειδοποιήθηκε η κινητή μονάδα. Στο ασθενοφόρο συνέχισε να έχει καρδιακούς παλμούς, άρχισε να έχει δικές του αναπνοές και διασωληνώθηκε στον δρόμο. Ήταν κάτι πρωτοφανές για όσους το είδαν να συμβαίνει.

«Είμαι 22 χρόνια γιατρός και μου έχουν τύχει πολλά και διάφορα. Αλλά τέτοια εξέλιξη μετά από ένα τρίωρο ανάνηψης και με το γραφείο τελετών απ’ έξω, δεν έχει ξανασυμβεί. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν μας φέρανε το παιδί, γιατί κι εμείς γονείς είμαστε. Οι γονείς και οι παππούδες του, αλλά και κόσμος από το χωριό ήταν έξω από το Κ.Υ. Και μετά οι άνθρωποι έπαθαν δεύτερο σοκ» είπε η γενική γιατρός στο Κέντρο Υγείας Χάρακα Εύα Λαδουκάκη.

O διάλογος του παιδιού με τη γειτόνισσα πριν πέσει στο βαρέλ

«Όλο το χωριό, όλοι εδώ είμαστε πεθαμένοι, ακοίμηστοι. Τέτοιο καλό παιδί δεν υπήρχε. Τέτοιοι καλοί άνθρωποι δεν υπάρχουν» είπε η γειτόνισσα και περιγράφει στο cretapost.gr όσα έγιναν.

«Εγώ ήμουν εδώ στο σπίτι και ήταν και το παιδί εδώ. Είχε έρθει με τη γιαγιά του που ήθελε ν’ αγοράσει κάτι προικιά και τα έχει ο γαμπρός μου. Βλέπω το παιδί και τον ρωτάω “τι κάνεις παιδί μου, έλα εδώ να κάτσουμε” και μου απαντά “θα πάω σπίτι”. Του λέει η γιαγιά του “κάτσε εδώ να κάνεις νανάκια” και το παιδί απάντησε “όχι θα πάω σπίτι” κι έτρεχε μπροστά και πήγαινε προς το σπίτι και πίσω η μαμά του με το παιδί», είπε.

Η εξαφάνιση και η τραγωδία

Δέκα λεπτά μετά απ’ αυτό το σκηνικό ο εργάτης που τοποθετεί τα πλακάκια στο σπίτι φαίνεται πως αναζητά τον μικρό.

«Δεν περάσανε δέκα λεπτά απ’ όταν έφυγε ο μικρός με τη μαμά του και ο εργάτης που ήταν στην οικοδομή έρχεται και αναζητά το παιδί ρωτώντας μας αν ήταν μαζί μας. Του απαντάμε αρνητικά λέγοντας ότι έχει πάει σπίτι. Μας λέει ότι σπίτι δεν είναι. Ξαναφεύγει και ψάχνανε μαζί με τη γιαγιά. Η γιαγιά του ψάχνει σε όλο το σπίτι αλλά δεν τον βρήκε. Όταν βγήκε βλέπει το βαρέλι και είδε το παιδί μέσα και το νερό αναίσθητο. Το νερό έφτανε στη μέση του βαρελιού. Αν ήταν ψιλά το νερό δεν θα πήγαινε το παιδί. Ωστόσο ήταν κάτω από τη μέση και υπήρχαν κάτι τούβλα που πάτησε το παιδί για να αγγίξει το νερό και στην προσπάθειά του έπεσε μέσα.

Ακούω ουρλιαχτά και πηγαίνω και μου λένε πως το παιδί έπεσε στο βαρέλι και πνίγηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η γειτόνισσα.

«Είμαι 22 χρόνια γιατρός και μου έχουν τύχει πολλά και διάφορα. Αλλά τέτοια εξέλιξη μετά από ένα τρίωρο ανάνηψης και με το γραφείο τελετών απ’ έξω, δεν έχει ξανασυμβεί. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν μας φέρανε το παιδί, γιατί κι εμείς γονείς είμαστε. Οι γονείς και οι παππούδες του, αλλά και κόσμος από το χωριό ήταν έξω από το Κ.Υ. Και μετά οι άνθρωποι έπαθαν δεύτερο σοκ» είπε στο zarpanews.gr η Εύα Λαδουκάκη, γενική γιατρός στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

(εξωτερική φωτογραφία αρχείου)

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου