Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Το «χάιρε, ω χαίρε, ελευθεριά» του πρίγκιπα Κάρολου στα ελληνικά και η μαγεία της Εθνικής Πινακοθήκης

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ξεκίνησαν

Οι εορτασμοί των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησαν με κάθε λαμπρότητα σήμερα Τετάρτη (24/3) με τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης αλλά και το επίσημο δείπνο σε υψηλούς προσκεκλημένους που παρέθεσε το βράδυ η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ομιλία του πρίγκιπα Κάρολου στα ελληνικά να κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο πρίγκιπας της Ουαλίας έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον Εθνικό Ύμνο, λέγοντας συγκεκριμένα «με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται εκτός από τον πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


Οι υψηλοί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ ξεναγήθηκαν στην έκθεση που στήθηκε στον πρώτο όροφο με έργα που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821.


Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτηρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.


Στη συνέχεια παραβρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο, το οποίο ξεκίνησε ακριβώς στις 20:30, με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Στο κεντρικό τραπέζι κάθονται οι υψηλοί προσκεκλημένοι, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Πικραμμένος με τη σύζυγό του.


Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.


«Ζήτω η Ελλάς»

Ο πρίγκιπας Κάρολος στην ομιλία του ανέφερε αρχικά: «Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει».


Στη συνέχεια ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είπε μεταξύ άλλων: «Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Byron, “Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”, όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Percy Shelley, φίλος του Byron, στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς»: «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Κλείνοντας«Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!» κατέληξε ο πρίγκηπας της Ουαλίας.

Σακελλαροπούλου: Η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική, είναι οικουμενική

Κατά την προσφώνησή της, η Κυρία Σακελλαροπούλου, αφού καλοσώρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη χώρα μας, τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.


Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου