Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα: Επιφυλακτικοί οι ειδικοί – Εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο

Έρχεται επέκταση του μέτρου των self test - Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία» - «Παράθυρο» για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Στα όριά του συνεχίζει να λειτουργεί το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς το τρίτο κύμα του κορονοϊού συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα μας, με μόνο θετικό σημάδι μια πρώτη σταθεροποίηση στο επιδημιολογικό φορτίο, η οποία – εκτός ανατροπής – θα οδηγήσει σε βραδεία αποκλιμάκωση. 

Την ίδια ώρα, σε πολύ υψηλό επίπεδο παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 780 ασθενείς που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτυπώνει την πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση επενδύει στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, καθώς μετά το λιανεμπόριο και τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ανοίγουν σήμερα τα λύκεια με το συμπληρωματικό «εργαλείο» των self test. Την ίδια ώρα, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο αλλά και τα κορονοπάρτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και αυτό γιατί η Αττική διατηρεί την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, ενώ ακολουθεί η συμπρωτεύουσα και στη συνέχεια η Λάρισα και η Αχαΐα.

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Στο status της Αττικής μπαίνει και η περιφέρεια Αχαΐας, καθώς επανέρχονται οι εμπορικές δραστηριότητες από σήμερα με ραντεβού και για παράδοση εκτός και για αγορές εντός του καταστήματος. Στη συμπρωτεύουσα το λιανεμπόριο μπαίνει σε μικρή επανεκκίνηση με το εργαλείο του click away, δηλαδή την παράδοση εκτός καταστήματος, προκειμένου να κερδηθεί υγειονομικός χώρος αυτή την εβδομάδα και να επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα από τους ειδικούς, οι οποίοι και θα εισηγηθούν εκ νέου.

Έρχεται επέκταση του μέτρου των self test

Στο αξιόπιστο εργαλείο αυτοδιάγνωσης ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού και αυτό γιατί τα self tests μας επιτρέπουν γρήγορα και εύκολα να μάθουμε ανά πάσα στιγμή αν είμαστε θετικοί στον ιό, ώστε να μη βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας ή τις ζωές των αγαπημένων μας και των συνανθρώπων μας. Για το λόγο αυτό αναμένεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας Πέμπτη ή Παρασκευή, το Μαξίμου να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε ορισμένες λειτουργίες του Δημοσίου.

«Παράθυρο» για μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self tests άφησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. Το μεγάλο δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση αποτυπώνουν οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει «Πάσχα στο χωριό», αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σημειώνοντας: «Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό όμως οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν από το Πάσχα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε.

«Τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία»

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία», το πρόγραμμα δηλαδή μαζικού εμβολιασμού, προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες έναντι του φονικού ιού και να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του emvolio.gov.gr, ο αριθμός των πολιτών που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο και υπολογίζεται σε 1.435.13 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, οι πολίτες που έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, έχουν λάβει δηλαδή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό ανέρχονται σε 733.840. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 2.168.353 δόσεις των εμβολίων έναντι του κορονοϊού στη χώρα μας. Η διαδικασία του εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς τον Ιανουάριο πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 10.840 εμβολιασμοί και τον Απρίλιο γίνονται περισσότεροι από 50.000 ημερησίως. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια εάν τηρηθούν οι παραδόσεις εμβολίων του δευτέρου τριμήνου, τον Ιούνιο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι υγιείς 40αρηδες. Υπό αυτές τις συνθήκες, στόχος της κυβέρνησης είναι από τα μέσα Μαΐου, λόγω των εμβολιασμών και του καλού καιρού, να προχωρήσει σε οργανωμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων οριστικά και χωρίς πισωγυρίσματα.

Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου