Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας – Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν τα επόμενα 24ωρα

Γιατί διατηρούνται τα SMS για τις μετακινήσεις

Επιταχύνεται το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς άνοιξε ήδη και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 δίνοντας το «κλειδί» σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με προσεκτικά βήματα.

Έτσι από σήμερα μεγάλη Πέμπτη απελευθερώνονται πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας,

ενώ όσοι πιστοί προσέλθουν σε εκκλησίες για τον εορτασμό του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν διπλή μάσκα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. 

Παράλληλα, παρά ορισμένες κυβερνητικές φωνές που προανήγγειλαν λήξη της υποχρέωσης αποστολής SMS για τις μετακινήσεις με το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, τελικά παραμένει στη ζωή μας μέχρι τις 15 Μαΐου, δηλαδή θα συμπέσει χρονικά με το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Γιατί διατηρούνται τα SMS για τις μετακινήσεις

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν στο newsbeast.gr το λόγο της διατήρηση του μέτρου αποστολής μηνυμάτων για τις μετακινήσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου επισημαίνοντας ότι κρίθηκε σημαντικό να παραμείνει σε ισχύ αυτό το μέτρο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, επειδή λειτουργεί ανασταλτικά ως ένα βαθμό και πρόκειται για ένα «εργαλείο» που αποδεδειγμένα έχει συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόσθεσαν δε ότι ανοίγουν δραστηριότητες και γίνονται μεγάλα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, τα οποία δεν πρέπει να δώσουν λάθος μήνυμα στους πολίτες, ότι έχουμε απαλλαγεί από τον φονικό ιό αλλά απαιτείται με ορισμένα μέσα να χτυπάει το «καμπανάκι» της αυτοσυγκράτησης. Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε και η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες το click in shop και το click away για το λιανεμπόριο.

Πώς θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου αύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Παράλληλα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

«Χριστός Ανέστη» στις 21.00

Φέτος η μαγειρίτσα θα σερβιριστεί νωρίτερα, αφού η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και οι πιστοί θα βρίσκονται υποχρεωτικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με διπλή μάσκα. Η ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκεται επί ποδός και θα κάνει ελέγχους για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων προστασίας, καθώς υπάρχει ανησυχία για πιθανά φαινόμενα συνωστισμού, που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Με κωδικό 6 στο 13033 για τον οβελία

Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο για το πασχαλινό τραπέζι υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30

Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

Με κωδικό 6 και στην εστίαση

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Επισημαίνεται ότι, για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ επιτρέπεται η χρήση υπαίθριων χωρών μόνο για καθήμενους. Απαγορεύεται ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική, διότι αναγκάζονται οι πελάτες να μιλούν δυνατότερα και συνεπώς απελευθερώνονται περισσότερα σταγονίδια από τα οποία μεταδίδεται ο κορονοϊός. Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μ.μ., καθώς όλοι θα πρέπει να έχουμε επιστρέψει στα σπίτια μας το αργότερο στις 11, οπότε και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου