Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Τζον Ιωαννίδης: Γιατί λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης και των μετακινήσεων από νομό σε νομό

«Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown»

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (20/4) ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, Τζον Ιωαννίδης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της εστίασης.

«Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική.

Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του. Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι» δήλωσε.

«Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική» σημείωσε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις» υπογράμμισε, Τζον Ιωαννίδης λέγοντας ότι είναι αδύνατη η μικροδιαχείριση της κινητικότητας του πληθυσμού.

Προέκρινε, επίσης το άνοιγμα της εστίασης, σε συνάρτηση με τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού που καταγράφονται. «Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρος και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» εξήγησε.

Ο κ. Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο εν Ελλάδι lockdown κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία. «Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το Astrazeneca είναι το εμβόλιο με τον μεγαλύτερο κίνδυνο»

Αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca επεσήμανε ότι βάσει βιβλιογραφίας είναι το εμβόλιο με το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εντούτοις, πρόσθεσε, ότι για άτομα μεγάλης ηλικίας, η αναλογία της ωφέλειας με το κίνδυνο, είναι τεράστια υπέρ της ωφέλειας. «Να μη τα αποσύρουμε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτό το εμβόλιο, δεν έχουμε επαρκή αποθέματα από άλλα εμβόλια».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου