Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021

Καθηγητής επιδημιολογίας: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών

«Δεν θα κάνω άλλο εμβόλιο, απαγορεύεται να κάνω δεύτερη δόση οποιασδήποτε εταιρείας» είπε ο άνδρας που έπαθε δύο θρομβώσεις

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, το ξέρουμε εδώ και αρκετό καιρό. Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασα επιφυλάξεις για την χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας» υπογραμμίζει ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης, με αφορμή τα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη.

«Με βάση τα δεδομένα από την Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το AstraZeneca δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» σημειώνει μιλώντας στο MEGA.

O καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει η παρτίδα αναγκαστικά. Οι παρενέργειες σου έρχονται από το πουθενά, δεν τις γνωρίζεις από πριν. Θέλει προσοχή και επιφυλακτικότητα στη χρήση αυτού του εμβολίου» είπε.

Ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις που να μπορούν να προβλέψουν τις παρενέργειες του εμβολίου.

«Θα κινηθώ νομικά»

Εκτός κινδύνου είναι ο Ανδρέας Μεταξάκης στην Κρήτη που έπαθε δύο θρομβώσεις και αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενεργειών από το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα.

«Πήρα εξιτήριο. Ξεκουράζομαι, είμαι πολύ καλά, περπατάω. Δεν έχω κάποιο πόνο. Σε γενικές γραμμές είμαι πάρα πολύ καλά» σημειώνει ο κ. Μεταξάκης. «Θα το ψάξω, θα το κυνηγήσω» είπε για την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας. «Περιμένω τα επίσημα έγγραφα από τον ΕΟΦ, είπαν ότι η πρώτη θρόμβωση οφείλεται στο εμβόλιο» ανέφερε.

«Δεν θα κάνω άλλο εμβόλιο, απαγορεύεται να κάνω δεύτερη δόση οποιασδήποτε εταιρείας» είπε ο Ανδρέας Μεταξάκης.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου