Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021

Παγώνη: Θα πετάξουμε τις μάσκες γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου

Τι είπε για τον 17χρονο διασωληνωμένο

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τον αριθμό των κρουσμάτων, το πέταγμα των μασκών αλλά και τα περιστατικά θρομβώσεων μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Tα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέχρι το τέλος Ιουνίου και τότε θα φτάσουν γύρω στα 1.000, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα μειωθούν σιγά σιγά» είπε στον ΣΚΑΪ και παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα νοσοκομεία θα επιστρέψουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. «Οι κλινικές αλλάζουν γίνονται από covid no covid» τόνισε.

Αναφερόμενη στους εμβολιασμένους εξήγησε πως εάν μέχρι το τέλος του Αυγούστου οι εμβολιασμένοι φτάσουν το 80% θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφάλεια και γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να βγάλουμε και τις μάσκες. 

Τι είπε για τον 17χρονο που διασωληνώθηκε


Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για τον 17χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος υπογραμμίζοντας πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και πως δεν είναι το πρώτο περιστατικό. «Είχαμε και άλλα δύο 18 και 25 ετών που είχαν διασωληνωθεί και το μήνυμα είναι πως η νόσος δεν έχει ηλικίες ή ανθρώπους που έχουν υποκείμενα ή δεν έχουν γι αυτό χρειάζεται προσοχή και στους νέους και στις μεγάλες ηλικίες».

«Όσο προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει θα είναι με απλά συμπτώματα και δεν θα φτάνει σε ΜΕΘ» διαμύνησε.

Τι είπε για τις θρομβώσεις


Για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα.

«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες. 


Ποιοι θα είναι οι ανήλικοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι

«Οι πρώτοι που θα αρχίσουν λογικά να εμβολιάζονται είναι οι μαθητές λυκείου και μετά οι μικρότερες ηλικίες» δήλωσε και σημείωσε πως ήδη μελετάται ο εμβολιασμός από 12 ετών και πάνω και πως αναμένονται τα δεδομένα της τρίτης φάσης. «Νομίζω από το φθινόπωρο θα έχουμε αποτελέσματα και θα προχωρήσουμε. Με την έναρξη της νέας χρονιάς» τόνισε.

«Οι γιατροί οφείλουν και είναι απαραίτητο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν τελειώσει όλοι με τους εμβολιασμούς» ανέφερε. 

Σημείωσε πως οι εμβολιασμοί των γιατρών έχουν φτάσει στο 85% και πως υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που αγγίζουν το 92%. Επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχει ένα 10% που έχει περάσει την νόσο και πως πρέπει να περάσει ένα διάστημα για να εμβολιαστούν ενώ είναι και κάποια νοσοκομεία που οι γιατροί είναι σε καραντίνα. «Νομίζω αυτό το θέμα θα λυθεί τους επόμενους μήνες γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρέωσή τους απέναντι στον άρρωστο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το ποσοστό των νοσηλευτών είπε πως είναι πιο κάτω. 

«Έχουμε Δημοκρατία, ο καθένας εκφράζεται όπως θέλει» σχολίασε για τον θαυμαστή της που εμβολιάστηκε

Τέλος η Ματίνα Παγώνη ερωτήθηκε για τον θαυμαστή της, ο οποίος όταν πήγε να εμβολιαστεί είχε μαζί του και ένα μήνυμα προς αυτή στο οποίο έγραφε: «Κυρία Παγώνη εμβολιάστηκα για σένα, γιατί είμαι ερωτευμένος μαζί σου».


«Έχουμε Δημοκρατία, ο καθένας εκφράζεται όπως θέλει. Το συμπέρασμα όμως από αυτή την ιστορία είναι ότι εμβολιάστηκε κάποιος που δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Άρα έχουμε κάτι θετικό από αυτή την ιστορία» είπε.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου