Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Εξαδάκτυλος για μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα»

Στη μετάλλαξη Δέλτα ήταν υψηλή μεταδοτικότητά της αλλά και στα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες εστίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (30/6) ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφερόμενος στα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

Εστιάζοντας στα προνόμια και τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Το πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω.»

«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μολυσματικότητα των μεταλλάξεων ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν».

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου