Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Λινού: Να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους

«Αν μπει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα θα έχουμε πρόβλημα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Για την συζήτηση σχετικά με το να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κ. Λινού είπε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν πρέπει να να βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους».

Όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «ακόμα σε ένα ποσοστό μεταδίδεται η νόσος, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι μεταλλάξεις καλύπτονται πλήρως από τον εμβολιασμό».

Για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος κορονοϊού και την σημασία του εμβολιασμού για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Για την συζήτηση που έχει ξεκινήσει, και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση διεθνώς για το αν μπορεί και αν ωφελεί η αλλαγή του τύπου του εμβολίου στη 2η δόση. υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι ακόμα και καλύτερο να αποκτάς περισσότερη ανοσία με μία άλλη δόση, άλλοι λένε ότι δεν έχουν ιδέα. Τρέχουν μελέτες που προσπαθούν να συγκρίνουν. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει παρενέργεια, δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» είπε.

Ωστόσο, επισήμανε την σημαντικότητα του να εμβολιαστούν όλοι και πρόσθεσε από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Λινού: Αν μπει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα θα έχουμε πρόβλημα

Η κ. Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα. «Το τέταρτο κύμα θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους και με ήπια συμπτώματα τους εμβολιασμένους».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κ. Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «Υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους -κυρίως τους ηλικιωμένους- να εμβολιαστούν». «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Αν καταλάθος μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα» είπε.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου