Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Για τη 2η δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα

«Εάν χρειαστεί τρίτη δόση μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα»

Ανησυχία έχει προκαλέσει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην γίνεται πλέον το AstraZeneka για τους κάτω των 60 ετών.

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» είπε στον ΑΝΤ1 ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

«Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου» τόνισε και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.

Εκτίμησε ότι το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος. «Για τη δεύτερη δόση δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα» εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων. «Για τη δεύτερη δόση είναι της τάξης του 1,3 στο εκατομμύριο, είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο να γίνει παρενέργεια» είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζεται να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να αντιλαμβανόμαστε το γιατί» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, εάν χρειαστεί τρίτη δόση, απάντησε ότι υπάρχουν μελέτες για το πόσο αποτελεσματικό είναι το μικτό σχήμα, οπότε μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Δειτε το βιντεο εδω

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου