Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Συναγερμός από τον Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με Χαρδαλιά

Ασπίδα ο πλήρης εμβολιασμός - Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και τους ειδικούς για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία έχει «χτυπήσει» και τη χώρα μας επηρεάζοντας την επιδημιολογική μας εικόνα με σχεδόν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ.

Το βάρος πέφτει αυτή τη στιγμή κυρίως στην Κρήτη, ωστόσο κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για την παραλλαγή του νέου στελέχους στην Πολιτική Προστασία υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εξέτασαν την συνολική επιδημιολογική εικόνα του νησιού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως και τα 15 κρούσματα που φέρουν το στέλεχος Δ δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Καμπανάκι» για τον εμβολιασμό – Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του κατά την διάρκεια της σύσκεψης, κυρίως εξαιτίας της εκτίμησης του ECDC πως η μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα επικρατήσει σε ποσοστό 90% στην Ευρώπη ως το τέλος Αυγούστου. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συμφώνησαν ότι μοναδική ασπίδα προστασίας από την παραλλαγή Δέλτα είναι ο εμβολιασμός.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο. Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη για γρήγορη ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να μπει φρένο στην περαιτέρω η ινδική μετάλλαξη στο νησί.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ακόμα πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αποτελεί και τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και για τον λόγο αυτό οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αρκεστούν στην πρώτη δόση, καθώς αν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο ινδικό στέλεχος που επικρατεί ήδη σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Συστάσεις για εκστρατεία ενημέρωσης

Υπό τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις υπήρξαν σχετικές συστάσεις προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους του νησιού να οργανώσουν μία δυναμική καμπάνια για τα οφέλη του εμβολιασμού σε μία προσπάθεια να ανατραπεί το κλίμα απροθυμίας.

Και αυτό γιατί σημείο καμπής της εκστρατείας «Ελευθερία» αποτέλεσαν τα περιστατικά θρομβώσεων -με αποκορύφωμα το θάνατο μιας 44χρονης γυναίκας τον περασμένο Μάιο– με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να διστάζουν να κλείσουν ραντεβού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Ηράκλειο – όπου χαρτογραφήθηκαν τα κρούσματα Δέλτα- πρώτη δόση έχει κάνει το 37,4% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 24,54%.

Μητσοτάκης: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε”

Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς έχει φτάσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα. Στο ζήτημα του Covid, σημείωσε ότι αναμένεται η άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όμως, η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και απηύθυνε ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου