Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Παγώνη: Όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη

Τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εμβολιασμένοι σε μια τέτοια απόφαση

Σε τροποποιήσεις όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca προχώρησε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανακοινώνοντας τη σύστασή της για χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών.

Την απόφαση για την αλλαγή των ορίων ηλικίας στη χορήγηση του εν λόγω παρασκευάσματος, χαρακτήρισε σωστή η Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, παραδέχθηκε ακόμη και το επικοινωνιακό λάθος.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, κάλεσε τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, καθώς -όπως ανέφερε- «δεν υπάρχουν ακόμα  σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων». 

Ακόμη, εξήγησε ότι αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.  

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «δικαιώματα». Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι σημαντικό να υπάρχουν, γιατί όταν ο καιρός αλλάξει τον χειμώνα και θα ευνοεί τον ιό, κάποιος που θα πάει σε ένα εστιατόριο θα είναι ασφαλής και δεν θα φοβάται μήπως ο διπλανός του είναι ασυμπτωματικός». 

Ερωτηθείσα αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να «πετάξουν» τις μάσκες τους, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό ανοσίας. 

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον προχωρήσει η επιχείρηση των εμβολιασμών, δεν θα έχουμε τέταρτο κύμα, καθώς οι μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια. Υπογράμμισε, δε, πως στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό ινδικής μετάλλαξης.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου