Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Εμβόλιο αυθημερόν για όλους για να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Delta – Τα μηνύματα προς τους αρνητές

Έρχεται εθελοντικός εμβολιασμός για τους 12-15 - Από σήμερα σε ισχύ η freedom pass και η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό

Στη σκιά της μετάλλαξης Delta ζει η χώρα με τους ειδικούς και τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και την κυβέρνηση να δημιουργεί τις συνθήκες για την αποδοτικότερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εν μέσω τουριστικής σεζόν, όπου η κινητικότητα των ταξιδιωτών έχει χτυπήσει κόκκινο.

Με το σύνθημα «εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς» το Μαξίμου στέλνει το σήμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες που έχουν δυσκολία στη μετάβαση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι τα ραντεβού για εμβολιασμό γίνονται πλέον αυθημερόν για όλα τα εμβόλια και έτσι αφενός δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, αφετέρου με το συνδυασμό της δυνατότητας της δεύτερης δόσης σε οποιοδήποτε μέρος ανά την Ελλάδα με την αλλαγή του ταχυδρομικού κώδικα μπορεί ένα πολίτης να ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, ενώ κάνει διακοπές. Την ίδια ώρα, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα freedom pass για την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ στους νέους 18-24 ετών που θα εμβολιαστούν, από την πρώτη δόση του εμβολίου, ένα κίνητρο που οδήγησε σε διπλασιασμό του αριθμού των νέων που έκλεισαν ραντεβού για «τσίμπημα», μετά από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κινήτρου και πλέον φτάνουν τους 125.000, ενώ από τις 28 Ιουνίου – όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για το freedom pass – κλείστηκαν συνολικά από 542.000 πολίτες νέα ραντεβού.

Τα κριτήρια για εμβολιασμό κατ’ οίκον

Οι γιατροί μπορούν να δηλώσουν τους πολίτες που έχουν δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα

Η πιστοποίηση μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα

Αφορά:

· Άτομα που έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης

· Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό

· Περιπτώσεις βαριάς ψυχικής ή νοητικής νόσου, π.χ. Αλτσχάιμερ

Από ποιους θα γίνεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός

Από ιδιώτες γιατρούς ή από κινητά συνεργεία της επιχείρησης Ελευθερία

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται από το μονοδοσικό Johnson & Johnson

Οι πολίτες θα ειδοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα freedom pass

Πρεμιέρα σήμερα για την πλατφόρμα freedom pass για την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ στους νέους 18-24 ετών που θα εμβολιαστούν, από την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη οι νέοι θα μπορούν να μπουν στο gov.gr για να κάνουν την αίτησή τους με τους κωδικούς taxitsnet. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κωδικούς, θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ. Από κει και πέρα, ο τραπεζικός φορέας θα επικοινωνεί απευθείας με τον πολίτη εντός δύο ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τουρισμός και πολιτισμός.

Κοντά σε εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών

Από την Μεσσηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με πολίτες ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί παιδιών από 12 ετών και άνω. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών και μόνοι υπεύθυνοι για το αν ένα παιδί θα εμβολιαστεί θα είναι οι γονείς τους. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός παιδιών δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός.

Μηνύματα με νόημα στους αρνητές

Για πρώτη φορά και με το επιστημονικό κύρος που διαθέτει η Πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απευθύνθηκε χθες απευθείας στους αρνητές των εμβολιασμών. Προσπαθώντας να αποκρούσει με στοιχεία τα επιχειρήματά τους απάντησε δημοσίως στο ερώτημα που έχει τεθεί για το εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής, είπε. Στο θέμα εάν τα εμβόλια είναι πειραματικά, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων κατέληξε η καθηγήτρια.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου