Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Εστίαση: Τα πρώτα λουκέτα στα καταστήματα – Υπό εξέταση οι μεικτοί χώροι – Περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

Αλλαγή σχεδίων στο τραπέζι στην σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Delta

Κανένα περιθώριο για απειθαρχία στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού δεν επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η μετάλλαξη Delta φέρνει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων σφυροκοπώντας τη χώρα και ανοίγοντας την πόρτα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας το Σαββατοκύριακο ήταν αυστηροί, ενώ ήδη «έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα – φωτιά και επιβλήθηκαν λουκέτα σε έξι καταστήματα για παράβαση των νέων μέτρων.
Στο πλαίσιο των ελέγχων η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης διενέργησε μεταμεσονύκτιες ώρες αυτοψίες, σε καταστήματα εστίασης σε νότια και ανατολική Αττική. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά της Covid-19, ενώ όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.

Την ίδια ώρα, με βάση του νέο επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας και με έμφαση στις τουριστικές περιοχές επανεξετάζεται από την κυβέρνηση η προαναγγελία για διαχωρισμό των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους πολίτες και σε μεικτούς, καθώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους μετά από υπόδειξη αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό. Και μπορεί επίσημα να έχει ανακοινωθεί πως ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των καταστημάτων ξεκινά από τις 15 Ιουλίου, όμως τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σήμερα πάντως, αναμένεται να παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με το οποίο θα ταξιδεύουμε σε χώρες της ΕΕ. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid». Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού. Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα. Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Πρόστιμα για τους πελάτες

Σε κάθε περίπτωση, αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα για τους πελάτες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος βρεθεί σε χώρο που αφορά μόνο σε εμβολιασμένους και δεν έχει έγγραφο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό του θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί με πλαστό έγγραφο θα πληρώνει 3.000 ευρώ και θα βρίσκεται και αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.

Μέτρα για τους… ανεμβολίαστους

«Από ‘δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Delta, ο υπουργός επισήμανε ότι πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3.000 κρούσματα και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου