Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Νέα στρατηγική 50 ημερών με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους

Τι θα ισχύσει στην εστίαση και τη διασκέδαση από 16 Ιουλίου - Κίνητρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta σφυροκοπά τη χώρα μας με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για εφιαλτικά σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν νέα πίεση στο ΕΣΥ, καθώς ήδη οι εισαγωγές περιστατικών με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Έτσι, ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να τροποποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας σε πρώτη φάση και υγειονομικών σε δεύτερη.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτίμησε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και δεν μπορεί να χαθεί πλέον πολύτιμος χρόνος για να πειστεί μία μερίδα πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού είναι προαπαιτούμενο για την οριστική έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξετυλίγοντας τον «οδικό χάρτη» για το προσεχές διάστημα που θα δίνει ολοένα και περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους, απομονώνοντας τους ανεμβολίαστους, καθώς πλέον τα μέτρα αυστηροποιούνται πολύ για τους αρνητές του εμβολίου δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμένοι να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους και όσοι παραμένουν ακόμη σκεπτικιστές και δεν κλείνουν ραντεβού για «τσίμπημα» να το πράξουν άμεσα.

Από 15/8 μόνο εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας

Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. «Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Από 1/9 κανείς ανεμβολίαστος υγειονομικός

Από την 1η Σεπτεμβρίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν κάποιος υγειονομικός δεν δέχεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα παίρνει το υπόλοιπο της αδείας του. Αν και σε εκείνο το διάστημα αρνηθεί να εμβολιαστεί, θα τίθεται σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Δυνατότητα και κίνητρα εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως μόνιμοι και στρατεύσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι, και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Από Παρασκευή μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι στους κλειστούς χώρους

Από την προσεχή Παρασκευή και έως τα τέλη του Αυγούστου οι κλειστοί χώροι θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα τόνισε: «Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο».

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», πρόσθεσε.

Το μέτρο αφορά:

  • κέντρα διασκέδασης
  • μπαρ
  • σινεμά και
  • θέατρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρότητες στους χώρους θεαμάτων διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:

  • 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων.
  • 70% έως 5.000 θέσεων και
  • 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων.
  • Για θεατρικές σκηνές μεγαλύτερες από 15.000 θέσεις, ο μέγιστος αριθμός θεατών οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Η είσοδος στους παραπάνω χώρους θα είναι δυνατή μόνο εφόσον δείξει πράσινο η ψηφιακή εφαρμογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την προσέλευση των πελατών, ενώ η εφαρμογή θα κατεβαίνει δωρεάν σε όλες τις συσκευές μέσω του gov.gr, ελέγχοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προς τη γνησιότητά του.

Επισημαίνεται ότι σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι οι Υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν κυρώσεις, αλλά και κίνητρα στο δρόμο προς το τείχος ανοσίας, εξειδικεύοντας τον τρόπο λειτουργίας στο εξής των δομών της Υγείας, αλλά και των χώρων ψυχαγωγίας, στον απόηχο του χθεσινού μηνύματος του Πρωθυπουργού.

 Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου