Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021

Τα κυβερνητικά μέτρα «κυκλώνουν» τους ανεμβολίαστους – Πιο αυστηροί όροι για να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Πώς θα ταξιδεύουμε από τη Δευτέρα στα νησιά

Σε «επιθετική» πολιτική προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και η μεταδοτικότητά της είναι απειλητική.

 Έτσι μετά τις ανακοινώσεις για χώρους εστίασης covid free και μη, προχώρησε στην αυστηροποίηση του πλαισίου στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων με τα πλοία στα νησιά.

Έτσι, η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων διαρκώς θα δυσκολεύει, ενώ όσοι εμβολιάστηκαν θα απολαμβάνουν προνόμια. Απαντώντας στις επικρίσεις για μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα. «Ας ξεφύγουμε από όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και ας αντιληφθούμε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μία θέση ευθύνης απέναντι και στους γύρω μας και στους ανθρώπους με τους οποίους κάθε μέρα βρισκόμαστε μαζί» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. 

Με αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να συνεννοηθούμε, να συντονιστούμε και όποιοι προβληματισμοί υπάρχουν να κατατεθούν και να συζητηθούν μαζί με την επιστημονική κοινότητα, μαζί με τους γιατρούς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτω από την όποια δική μας διστακτικότητα να κινδυνεύουν άλλες ζωές».

Με όρους δημόσιας υγείας το κράτος δικαίου

Κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στις επικρίσεις μερίδας πολιτών που κάνουν λόγο για διχασμό και πολίτες δύο ταχυτήτων υποστηρίζουν ότι το Κράτος Δικαίου αφορά την ίδια την κοινωνία των πολιτών και δεν είναι δίκαιο για κάποιους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, άρα δεν κινδυνεύουν, να βρίσκονται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, περιορισμών, λόγω κάποιων οι οποίοι έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό.

Το δικαίωμα στην επιλογή είναι δεδομένο και είναι και σεβαστό. Από εκεί και πέρα όμως, ένα Κράτος Δικαίου πρέπει να εξασφαλίζει όρους Δημόσιας Υγείας για όλους τους πολίτες.

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου

Από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπόλοιπους.

Επίσης, για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου