Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Στρώνουν το έδαφος για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Για πανδημία ανεμβολίαστων κάνει λόγο ο πρωθυπουργός

Στα χέρια του υπουργού Υγείας οι αποφάσεις

Ηκυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και στην Ελλάδα επισπεύδει τις όποιες αποφάσεις είχαν ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. 

Η δήλωση του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα το πρωί της Πέμπτης ότι η μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει κατά 70% έδειξε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τον δρόμο έδειξε και η δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος με τρόπο ξεκάθαρο τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και μάλιστα έδειξε και ομάδες στις οποίες πρέπει να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;».

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Στην λίστα και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Έτσι, λίγο πριν ψηφιστεί η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Μάλιστα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίστηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

Η πανδημία των ανεμβολίαστων

Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων με τους εκπαιδευτικούς να είναι η κατηγορία που πιθανώς ενταχθεί στη λίστα της υποχρεωτικότητας. Από το πρωί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα απευθύνοντας έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν άμεσα προκειμένου να μείνουν τα σχολεία ανοιχτάka. Το βράδυ της Πέμπτης και επισκεπτόμενος το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας ο πρωθυπουργός ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας που οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων», είπε.

Κλείστε ραντεβού – Έρχονται κίνητρα για γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εμβολιασμών από κινητές μονάδες και προανήγγειλε κίνητρα για γιατρούς και φαρμακοποιούς, έτσι ώστε να κλείνουν περισσότερα ραντεβού. «Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα -και αύριο αν είμαστε έτοιμοι- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου