Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και καλοκαίρι στο… καθιστό: Όλα τα νέα μέτρα – Αλλάζουν τα πάντα στην εστίαση

Οι ειδικότητες που εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα - Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τουριστική περίοδο έφερε η απότομη «εισβολή» της μετάλλαξης Delta στην κοινότητα της χώρας μας, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο για να αναχαιτίσει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ακολούθησε τη σκληρή γραμμή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες εργαζομένων – νωρίτερα από το αναμενόμενο (Φθινόπωρο)- και ξεκαθάρισε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι αποκλειστικά καθήμενων στη διασκέδαση.

Κεντρικός στόχος της επιβολής των μέτρων αυτών είναι η επίσπευση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και η πίεση προς τους ανεμβολίαστους, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα συντηρητικά προτρεπτικά μέσα κατά την εκστρατεία πειθούς.

Πλέον μέλημα του Μαξίμου είναι η επιτυχία εφαρμογής των μέτρων που ενεργοποιεί, καθώς το στοίχημα κινείται σε 3 άξονες: α) αποφυγή νέας πίεσης στο σύστημα υγείας β) επιτυχής εφαρμογή των μέτρων για τους κλειστούς χώρους και γ) επιτάχυνση των εμβολιασμών – στόχος είναι να εισέλθουμε στο φθινόπωρο με το 70% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο – σε συνδυασμό με την αναπλήρωση όσων υγειονομικών αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Αναλυτικότερα, κατά την εξειδίκευση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανακοινώθηκε ότι αφορά:

Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16 Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
  • Οικοτροφεία
  • Ειδικά ιδρύματα
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Αλλάζουν από την Παρασκευή τα πάντα στην εστίαση

Στην είσοδο των καταστημάτων ψυχαγωγίας (εστιατόρια, μπαρ, καφέ) από την Παρασκευή οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους ενώ ανοίγουν και τα πρώτα COVID FREE νυχτερινά κέντρα.

«Covid Free GR»: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

To app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:

Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

Κίτρινο που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μεικτοί.

Κόκκινο που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Το καλοκαίρι των… καθήμενων

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι των καθήμενων αφού στους χώρους ψυχαγωγίας από τις 16/7 έως το τέλος Αυγούστου δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι πελάτες θα μπορούν να φιλοξενούνται στους εσωτερικούς χώρους.

Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ

  • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν λειτουργία είτε με αμιγή είτε με μεικτή λειτουργία.Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. 
  • Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου, η για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.
  • Στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.
  • Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. 
  • Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
  • Τα πανηγύρια το εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, και θα γίνονται μόνο με καθήμενους.

Αυστηρά τα πρόστιμα

«Καμπάνες» θα πέσουν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης που δεν θα τηρήσουν τα νέα μέτρα που προβλέπονται για τους εσωτερικούς χώρους αλλά και για τον έλεγχο των πελατών.

Ειδικότερα, τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Για την πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι 2000 ευρώ και 7 μέρες λουκέτο.

Για καταστήματα άνω των 200τμ το πρόστιμο θα είναι 5000 ευρώ και 7 μέρες λουκέτο.

Στην 1η υποτροπή το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ και 15 ημέρες λουκέτο ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα.

Στην 3η παράβαση θα γίνεται αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες. Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα θα έχουν και αναδρομική ισχύ σε περίπτωση που πελάτες αναρτούν παραβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου