Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Εικόνες χάους και βίας στο Αφγανιστάν: Ταλιμπάν πυροβολούν διαδηλωτές, τουλάχιστον τρεις οι νεκροί

Δείτε βίντεο από την πόλη Τζαλαλαμπάντ με το πλήθος που τρέχει για να σωθεί

Σοκάρουν οι εικόνες βία που έρχονται από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. 

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνουν διαδηλωτές στην πόλη Τζαλαλαμπάντ να τρέχουν να σωθούν από τα πυρά.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να υψώσουν την αφγανική σημαία σε πλατεία της πόλης, που βρίσκεται περί τα 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους που διαδήλωνε.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν φαίνεται πως άρχισαν ήδη να αθετούν τις υποσχέσεις τους, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να τους κατηγορεί ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οργανώνεται η αποχώρηση ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό χθες, ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μία ημέρα αφότου οι μαχητές ανακοίνωσαν πως θέλουν να αναζωογονήσουν τη διαλυμένη οικονομία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος», σύμφωνα με απόσπασμά της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι (…). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου