Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

«Ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και δεκαπλάσια να διασωληνωθεί»

Τι είπε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την τρίτη δόση εμβολιασμού

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας χθες τους 250 ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα η μετάλλαξη Delta «δείχνει τα δόντια της».

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (18/8) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και πάνω από δεκαπλάσια να διασωληνωθεί ή να πεθάνει».

Επίσης, η καθηγήτρια στάθηκε στους «σκληρούς» δείκτες, κυρίως σε αυτόν με τους θανάτους, που όπως είπε «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς».

Ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα ανέφερε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές» διευκρίνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και την σχετική πτώση στους ρυθμούς, η καθηγήτρια σημείωσε πως το σύστημα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ακόμα και στις διακοπές του, κάτι το οποίο δεν επιλέγουν.

Τον Οκτώβριο

Από Σεπτέμβρη που οι δραστηριότητες επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, όλα αποκτούν μια αρνητική δυναμική. «Τον Οκτώβριο θα αυξηθούν, ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα οπότε δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα τι θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα υπάρξει διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. Ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και πάνω από δεκαπλάσια να διασωληνωθεί ή να πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου, η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα έπρεπε να το θεωρήσουμε υποχρεωτικό είναι η τρίτη ηλικία. Ωστόσο ακόμα και οι έφηβοι «δεν θα θέλαμε να είναι συνέχεια της αλυσίδας μετάδοσης». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε ακόμα μια επιδημία στη χώρα μας, την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα που είναι προδιαθεσικός παράγοντας για βαρύτερο covid. Κάτι που ισχύει σε ποσοστό 5-10% και στα παιδιά».

Τρίτη δόση

«Παγκοσμίως έχει αρχίσει η συζήτηση και για την τρίτη δόση για ανθρώπους σε ειδικές ομάδες. Αυτό που βρέθηκε και στο Ισραήλ, τα άτομα που εμβολιάστηκαν Ιανουάριο – Φεβρουάριο έχουν μικρότερο τίτλο αντισωμάτων από τον Μάρτιο – Απρίλιο. Τώρα, μετά από ένα χρόνο, βλέπουμε ορισμένες κατηγορίες όπως οι 75 και πάνω και οι ανασοκατοσταλμένοι να μην έχουν σε μεγάλο ποσοστό καθόλου αντισώματα. Ένας υγιής ενήλικας κρατά τα αντισώματά του για ένα χρόνο. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τρίτης δόσης, εθελοντικά, και στο υγειονομικό προσωπικό. Οι περισσότεροι όμως δεν θα έχουν ρίξει τα αντισώματά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ψαλτοπούλου.

Και κατέληξε: «Στην Αμερική, που έχει δοθεί σε μεγάλο αριθμό το Johnson μιλούν για την ενισχυτική δόση, δεν το ξεχωρίζουν. Αντιμετωπίζονται και τα τρία εμβόλια, Moderna, Pfizer, J & J,  ως ίδια κατηγορία και τα άτομα μπορούν να έχουν την ενισχυτική δόση».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου