Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Έρχονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ενόψει Φθινοπώρου – Αποκλεισμός από κλειστούς χώρους, διαγνωστικά τεστ με κόστος

Σκέψεις για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Ηκλιμάκωση του τέταρτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας που διαφαίνεται από την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια, τα αποθαρρυντικά δεδομένα για τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν οι διασωληνωμένοι οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού για τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και την εργασία στον δημόσιο – ιδιωτικό τομέα ενόψει Φθινοπώρου.

Η επιστροφή των αδειούχων στο κλεινόν άστυ κρίνεται επικίνδυνη για την απότομη άνοδο των κρουσμάτων και για αυτό ειδικοί και κυβέρνηση κάνουν έκκληση για διαγνωστικούς ελέγχους, πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και καραντίνα όπου χρειαστεί, προκειμένου η επάνοδος των ταξιδιωτών από τις τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα να γίνει με ασφάλεια. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκθετική διασπορά του ιού με κυρίαρχη τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 3% με 4% -δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού ενόψει της επιστροφής από τις καλοκαιρινές διακοπές και του ανοίγματος των σχολείων.

Το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει το βλέμμα του σε εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν, παρότι όλα τα «όπλα» για την αναχαίτιση του φονικού ιού είναι διαθέσιμα και αποτελεί στοίχημα για το Μαξίμου η αποκατάσταση της καθημερινότητας τους προσεχείς μήνες, καθώς σταδιακά θα πέφτει η θερμοκρασία και οι πολίτες θα αρχίσουν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους. Με βασική αρχή ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να μπουν ξανά στον «πάγο» ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οριζόντιο lockdown δεν θα υπάρξει ξανά, ωστόσο το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι αποτελούν «κινούμενη βόμβα» οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων – τα οποία θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα- μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Covid – free οι κλειστοί χώροι

Οι κλειστοί και θερμαινόμενοι χώροι που σχετίζονται με διασκέδαση, δηλαδή οι καφετέριες – εστιατόρια, τα μπαρ – κέντρα διασκέδασης, τα θέατρα, ο κινηματογράφος και τα κλειστά γήπεδα θα απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία. Θα είναι δηλαδή αμιγείς, καθώς θα αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο χωρητικότητας λόγω της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

Στην «πρέσα» οι εκπαιδευτικοί

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη νόρμα του υπουργείου Παιδείας όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα πρόκειται είτε για μοριακά είτε για rapid test και θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα.

Υπό συζήτηση η μάσκα έξω

Στο τραπέζι είναι η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα λειτουργήσει ως έμμεσο κίνητρο εμβολιασμού, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται και θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες και είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, για το θέμα μίλησε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ, χωρίς να αποκλείει την επιστροφή του συγκεκριμένου μέτρου.

Click away για ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο;

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αντίθετα, όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Πάντως, το εάν τα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς  όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία, όπου θα παραμείνει το μέτρο της χρήσης μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου