Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Νύχτα κόλαση με τις φλόγες – Σπίτια έγιναν στάχτη – Εκκενώθηκαν περιοχές (φωτο-βίντεο)

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ηφωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης (3/8) συνεχίζει να καίει στο δάσος, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Η φωτιά έχει κάψει σπίτια στη Βαρυμπόμπη και στις Αδάμες, οι οποίες έχουν εκκενωθεί, όπως και οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Λίγο μετά τις 20:00 μήνυμα από το 112 ήρθε και για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού, πως θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Η τροχαία έδωσε ξανά στην κυκλοφορία την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επτά άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού.

Συγκεκριμένα, έξι πολίτες έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο και ακόμα ένας Πυροσβέστης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε αρχικά «81 δασικές πυρκαγιές λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η πιο δύσκολη ήταν αυτής της Βαρυμπόμπης,Με μέγιστη θερμοκρασία 45 και υγρασία κάτω από 10%. Ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ με αποτέλεσμα να υπάρξουν θερμικά φορτία και η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη. Έχουμε τρία μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες. Είναι μία επικίνδυνη πυρκαγιά κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα»

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών. Μπροστά στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ έκανε γνωστό πως με έξοδα του κράτους οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα:«Όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους)».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έγιναν 315 απεγκλωβισμοί, ενώ υπήρξαν και 5 SMS στο 112.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα με το νερό λόγω της πυρκαγιάς


Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.


Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή της, τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών.


Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.


Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πόρτα – πόρτα ψάχνουν εγκλωβισμένους

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ από τις προσπάθειες αυτές των αστυνομικών αρχών.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε μέλη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), τα οποία προσπαθούσαν να σπάσουν την πόρτα ασφαλείας ενός σπιτιού στην πλατεία της Βαρυμπόμπης προκειμένου να ελέγξουν αν υπάρχει άνθρωπος μέσα και να τον απομακρύνουν με ασφάλεια, πριν το σπίτι περικυκλωθεί από τη φωτιά και παραδοθεί στις φλόγες.

Αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 79 οχήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Μεταξύ των αεροσκαφών επιχειρεί και το ρωσικό Beriev-200.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Απομακρύνθηκαν οι εγκλωβισμένοι

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Μήνυμα εστάλη από την Υπηρεσία του «112», καλώντας τους κατοίκους από τη Βαρυμπόμπη και τις Αδάμες να εκκενώσουν την περιοχή προς τους Θρακομακεδόνες.

Πυκνοί καπνοί στον ουρανό της Αττικής

Οι καπνοί από τη φωτιά έχουν σκεπάσει την Αττική, στην οποία το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές λόγω του καύσωνα έχει ξεπεράσει του 44 βαθμούς.

Δείτε τις εικόνες από τη φωτιά









πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου