Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Καύσωνας και στην πολιτική – Τα δυο θέματα που έβαλαν φωτιά σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Το θερμόμετρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα ύψη 

Μπορεί η θερμοκρασία της ασφάλτου στην Αττική να έδειξε 55 βαθμούς και ο καύσωνας να επιμένει για πολλές ημέρες ακόμα, το ίδιο όμως συμβαίνει και στο πολιτικό σκηνικό.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το πολιτικό θερμόμετρο συναγωνίστηκε το κανονικό, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν «βέλη» για δυο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία: τις γυναικοκτονίες και τις καταστροφικές πυρκαγιές κυρίως στην Αχαΐα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ειδικά για το δεύτερο η αντιπαράθεση έλαβε προσωπικά χαρακτηριστικά με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά επίσης σε προσωπικό τόνο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα social media στράφηκε προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μεγάλες φωτιές στην Αχαΐα. Από την μια είπε ότι «δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών», αλλά σχολίασε ότι «τουλάχιστον όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν, είτε με δηλώσεις αυτοθαυμασμού είτε με σέλφι από παραλίες».

Ενδιάμεσα είχαν προηγηθεί και δυο ανακοινώσεις από τομέαρχες του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η απάντηση από το Μαξίμου

«Η κοινωνία απεχθάνεται την κομματική αντιπαράθεση, τη στιγμή που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή. Και δεν είχαμε κανένα σκοπό να απαντήσουμε στον κ. Τσίπρα αν δεν προκαλούσε με αυτό τον απολύτως ευτελή τρόπο» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Και από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασαν στην αντεπίθεση τονίζοντας: «Επειδή μας προκαλεί λοιπόν να θυμηθούμε το Μάτι, του θυμίζουμε ότι δεν εγκαλείται μόνο για την απαράδεκτη διαχείριση με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης και την ασέβεια προς τη μνήμη των νεκρών και το θέατρο που έπαιζε μαζί και το ίδιο βράδυ και τις επόμενες μέρες μαζί με τους υπουργούς του, για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Μιλώντας δε για τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού σε δημόσια παραλία με πολίτες, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμανε ότι «αυθόρμητα το μυαλό όλων πηγαίνει στις διακοπές του ύστερα από την τραγωδία, σε ιδιωτική θαλαμηγό. Αν έχει λοιπόν να πει κάτι για να ασκήσει κριτική στον τρόπο διαχείρισης, ας το κάνει. Ας σταματήσει όμως τη φθηνή αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενος τις καταστροφές που προκάλεσε μια πυρκαγιά».

Οι ίδιες πηγές απαντούν και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ότι «κάηκε η μισή Αχαΐα».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην καταστροφή, οι πραγματικοί αριθμοί έχουν μικρή σημασία. Έτσι λοιπόν τα 5.000 στρέμματα που κάηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το μισό της Αχαϊας των 3.272.000 στρεμμάτων», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Οι γυναικοκτονίες και η επένδυση στο έγκλημα…

Το άλλο πεδίο αντιπαράθεσης ήταν αυτό γύρω από τις γυναικοκτονίες με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζουν κι εδώ τα μαχαίρια.

Για εξαιρετικά θλιβερή εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να «επενδύει» στο έγκλημα αδιακρίτως, αποσιωπώντας μάλιστα την αλήθεια γύρω από αυτό, έκανε λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανέφερε μάλιστα πόσες γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, από το 2015 μέχρι το 2020.

Το 2015 23 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Το 2016 21 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 11 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Το 2017 16 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Το 2018 21 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 10 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Το 2019 17 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 12 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

Το 2020 14 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο

Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν τις βλέπει ή δεν τις θυμάται και μιλά μόνο για τις 6 γυναικοκτονίες των τελευταίων 7 μηνών.

Έπρεπε να περάσουν 4,5 χρόνια και να σκοτωθούν 49 γυναίκες από άνδρες στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο, για να φέρει το κόμμα αυτό ένα ΦΕΚ στα τέλη Απριλίου 2019, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, για την “ίδρυση” επιτελικών και όχι επιχειρησιακών υπηρεσιών ενδοοικογενειακής βίας.

Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη δημιουργία και τη στελέχωση υπηρεσίας αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, που εκ των πραγμάτων ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ωστόσο, για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας απαιτείται η συστράτευση όλων. Το μόνο που δεν χρειάζεται, και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κοντόφθαλμη άσκηση μικροπολιτικής και η υποκρισία».

Τι προηγήθηκε

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σε σκληρό ύφος και μιλώντας για την «ΕΛΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη», επέρριψε ευθύνες στον υπουργό προστασίας του πολίτη για την δολοφονία της 31χρονης στην Δάφνη από τον σύζυγό της.

«Αν η ΕΛ.ΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη είχε ανταποκριθεί στην σοκαριστική καταγγελία της γειτόνισσας στη Δάφνη, τότε ίσως η 31χρονη γυναίκα σήμερα να ζούσε», τόνιζε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Μίλησε επίσης για διαθεσιμότητα των δυο αστυνομικών κατόπιν εορτής και βάζοντας στο κάδρο και τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Η ΕΛ.ΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη αντί να δείχνει αντανακλαστικά, μόνο όταν είναι να χτυπήσει διαδηλωτές και να καταπνίξει κοινωνικές αντιδράσεις στις ακραία αντικοινωνικές πολιτικές τους, ας ασχοληθεί επιτέλους θεσμικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που μετά και τα λοκντάουν και τον πολύμηνο εγκλεισμό βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου