Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Lockdown για ανεμβολίαστους: Τα μέτρα που θα ισχύουν από 13/9 έως 31/3 – «Ψήνεται» επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ποιους αφορά, ποιοι εξαιρούνται - Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι - Όσα πρέπει να ξέρετε για εργασία, διασκέδαση, γυμναστήρια και γήπεδα

Ένα ιδιότυπο lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες θέτει σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των πιο δύσπιστων και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι ενόψει Φθινοπώρου και σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας η χρήση των κλειστών χώρων αυξάνει, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Έτσι πλέον όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν τη διασκέδασή τους σε καταστήματα εστίασης, τα οποία στους εσωτερικούς χώρους θα δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ενώ για να προσέλθουν στην εργασία τους – ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- θα είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο rapid test ή PCR, το οποίο και θα πληρώνουν από την τσέπη τους (κόστος 10 ευρώ).

Παράλληλα η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ ήδη έχει «ανάψει» η συζήτηση στο Μαξίμου και για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Έτσι, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που θα βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022 είναι τα εξής:

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

Υποχρεούνται να υποβάλλονται 1 φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid τεστ (κόστος 10 ευρώ), που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Δύο rapid τεστ για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

2 rapid τεστ την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ) για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

 • εκπαιδευτικοί
 • ακαδημαϊκοί
 • εργαζόμενοι σε τουρισμό – εστίαση
 • εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Έλεγχος εργοδότη

Ο εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας διατηρεί -βάσει νόμου- το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Μαθητές

Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Φοιτητές

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Πώς θα ταξιδεύουμε

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Εστίαση και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο:

 • εμβολιασμένοι και
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Γήπεδα

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε:

 • εμβολιασμένους
 •  καi νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
 • Θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

 • εμβολιασμένους,
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
 • ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Γυμναστήρια

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν:

 • εμβολιασμένοι,
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
 • ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Υποχρεωτικό «τσίμπημα» και για ιδιώτες γιατρούς – φαρμακοποιούς

Την ίδια ώρα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεκτείνεται πλέον και σε ιδιώτες γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου σε αντίθεση με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ζητήσει καταγραφή των εργαζομένων που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν και συνεπώς θα βγουν αυτόματα σε αναστολή εργασίας με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, ενώ προετοιμάζεται και η διάδοχη κατάσταση με αντικαταστάσεις εργαζομένων για την κάλυψη των κενών με τρίμηνες σε πρώτη φάση συμβάσεις.

Ποιους αφορά

όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας

 • διαγνωστικών κέντρων
 • κέντρων αποκατάστασης
 • κλινικών
 • νοσοκομείωνΚέντρων Υγείας
 • ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

«Ψήνεται» νέα επέκταση

Την ίδια ώρα, ήδη στο Μαξίμου συζητείται η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και τον στρατό με «οδηγό» τις επιδημιολογικές συνθήκες αλλά και την απόφαση του αμερικανικού FDA που έδωσε οριστική έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer.

Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει επισημάνει ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει κάθε κίνδυνο».

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου