Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Πλησιάζει η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Χωρίς διασκέδαση οι ανεμβολίαστοι

Πώς αλλάζει η ζωή μας από την Τρίτη λόγω της αύξησης των εισαγωγών στις ΜΕΘ

Δρόμος χωρίς επιστροφή είναι πλέον η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο με την πανδημία να καλπάζει και τους ανεμβολίαστους να «σπέρνουν» ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουν την μετάλλαξη Delta.

Με τα κρούσματα να είναι διαρκώς πάνω από τις 3.000 και τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 300, η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη αλλά και στην άνοδο του ρυθμού των εμβολιασμών. 

Οι ειδικοί άλλωστε υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αργά τα μέσα Σεπτεμβρίου για να ανακοινωθούν τα μέτρα, καθώς μέχρι τότε το ΕΣΥ θα έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέσα σε 8 ημέρες τα δημόσια νοσοκομεία δέχθηκαν μεγάλη πίεση, αφού πλέον οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχουν εκτοξευτεί από τους 236 στους 317!

Πιο αναλυτικά:

·       Σάββατο (21/8): 317

·       Παρασκευή (20/8): 296

·       Πέμπτη (19/8): 286

·       Τετάρτη (18/8): 282

·       Τρίτη (17/8): 258

·       Δευτέρα (16/8): 250

·       Κυριακή (15/8): 241

·       Σάββατο (14/8): 236

Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα

Η επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους θεωρείται πλέον δεδομένη για όλους. Εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Και η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιοχές της χώρας που είναι γεμάτες παραθεριστές δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, ούτε καν οι αποστάσεις.

Για το φθινόπωρο λοιπόν περιμένουμε τα εξής:

Οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα να γίνεται με εργαστηριακό τεστ.

Και ψώνια μόνο για εμβολιασμένους;

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Μόνο βέβαιο είναι, ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία, όπου θα παραμείνει το μέτρο της χρήσης μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Πώς θα λειτουργήσει η εκπαίδευση

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα του self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Τι περιμένει τους ανεμβολίαστους πολίτες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα, καθώς η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη – σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό, ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας προηγείται και για το λόγο αυτό η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

«Τσίμπησαν» τα ραντεβού για εμβολιασμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Από την Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν την Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως την Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση νέο video «τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε» με αναλυτικές συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή από τις διακοπές.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου