Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Πού οφείλουν τα πυροτεχνήματα τους διάφορους χρωματισμούς τους

Ποιο χρώμα δημιουργείται πιο δύσκολα

Ένα από τα πιο ωραία θεάματα στο βραδινό ουρανό είναι η στιγμή που τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα βάφουν τη νύχτα με τους έντονους και αστραφτερούς χρωματισμούς τους.

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ωστόσο, πού οφείλουν αυτήν την πανδαισία χρωμάτων, η οποία στην κυριολεξία κάνει τη νύχτα μέρα;

Πού οφείλουν τα πυροτεχνήματα τους διάφορους χρωματισμούς τους

Όλα τα πυροτεχνήματα, λοιπόν, στο εσωτερικό τους έχουν κάποια μικρά σφαιρίδια, χαριτωμένα ονομάζονται και «αστέρια», στα οποία οφείλεται το χρώμα που θα πάρει το κάθε πυροτέχνημα. Σύμφωνα με το mentalfloss.com, αυτά τα αστέρια είναι γεμάτα με διαφορετικούς συνδυασμούς μεταλλικών αλάτων που το καθένα προσθέτει ένα φωτεινό χρώμα στο πυροτέχνημα όταν εκραγεί.

Διαφορετικά χημικά στοιχεία αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα, όπως για παράδειγμα χλωριούχο ασβέστιο για πορτοκάλι, νιτρικό νάτριο για κίτρινο, ανθρακικό στρόντιο για κόκκινο, χλωριούχο βάριο για πράσινο και χλωριούχο χαλκό για μπλε. Τα μοβ πυροτεχνήματα δημιουργούνται όπως και το μοβ χρώμα, αναμειγνύοντας κόκκινο και μπλε.

Όταν, κάποιος ανάβει την ασφάλεια στο εξωτερικό του πυκνού σωλήνα των πυροτεχνημάτων, η φλόγα αναφλέγει μια θήκη μαύρης σκόνης που είναι γνωστή ως φορτίο ανύψωσης, η οποία με της σειρά της αναγκάζει το κέλυφος που περιέχει τα αστέρια να πέσει στον αέρα. Καθώς ανεβαίνει, μια ασφάλεια χρονικής καθυστέρησης αρχίζει να καίγεται μέσα της και, όταν φτάσει στο μέγιστο ύψος της, το κέλυφος σκάει, προκαλώντας στα αστέρια να χρωματίσουν κάθε σκέλος της έκρηξης.

Ο Paul Nicholas Worsey, εμπειρογνώμονας πυροτεχνημάτων και καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι στο Rolla, δήλωσε στο LiveScience ότι το κόκκινο και το πράσινο είναι τα πιο εύκολα χρώματα που δημιουργούνται, ενώ το μπλε είναι πιο δύσκολο. Επίσης, σημειώνει ότι ο χρυσός είναι το καλύτερο υλικό για μεγαλύτερη διάρκεια του χρώματος των πυροτεχνημάτων, ίσως ακόμη και μέχρι να φτάσει στο έδαφος.

Και αν αναρωτιέστε πώς έχουν δημιουργηθεί τα πυροτεχνήματα που μετά την έκρηξη αλλάζουν χρώματα, το τέχνασμα, εξηγεί το mentalfloss.com, είναι πολύ απλό. Τα αστέρια είναι επενδυμένα με πολλά μεταλλικά άλατα. Μόλις δείτε το δεύτερο χρώμα του πυροτεχνήματος, αυτό σημαίνει ότι τα αστέρια καίγονται από το εξωτερικό τους στρώμα προς τα μέσα φτάνοντας σε ένα διαφορετικό μεταλλικό άλας, το οποίο δίνει και το διαφορετικό χρώμα.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου