Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυξήσεις «σχεδόν στα πάντα» – Να απορροφήσουν όσο μπορούν τα σούπερ μάρκετ

Μέχρι πότε εκτιμά ότι θα κρατήσει η αύξηση των τιμών παγκοσμίως

Οι τιμές παγκοσμίως θα αυξηθούν «σχεδόν στα πάντα» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και καλεί τα σούπερ μάρκετ και τις περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν όσο μπορούν τις αυξήσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, για το κύμα ανατιμήσεων που έχει ήδη αρχίσει να πλήττει βασικά αγαθά, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό» καθώς παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές «σχεδόν στα πάντα».

Ειδικότερα ανέφερε ότι χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300 ευρώ. Επίσης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού κατά την οποία προφανώς θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει σε μια στιγμή που η οικονομία «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το οποίο θα απορροφήσει ένα μέρος του πληθωρισμού. Καθώς ωστόσο το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα περιθώρια που έχει ένα κράτος για να παρέμβει είναι «σχετικά μικρά».

Γεωργιάδης: Μέχρι τα Χριστούγεννα η οξεία αύξηση των τιμών

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα κρατήσει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, επικαλούμενος στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε, θα λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει. «Κανένας δεν πρέπει να διανοηθεί ότι πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία της αυξήσεως των διεθνών τιμών και του αναμενομένου πληθωρισμού για να πάει να βγάλει ‘’καπέλο’’ παραπάνω χρήμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας», διεμήνυσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του χρόνου ισχύει νόμος για να μην αυξηθεί το περιθώριο κέρδους περισσότερο από όσο ήταν την περίοδο πριν τον κορονοϊό. «Άρα και τα θεσμικά εργαλεία έχουμε, και ελέγχους κάνουμε, και πρόστιμα βάζουμε», σημείωσε.

«Δεκάδες τα αιτήματα για μείωση φόρων»

Για το αίτημα μείωσης φόρων από διάφορους κλάδους θύμισε ότι υπάρχουν και δεκάδες αιτήματα ενισχύσεων λόγω της κρίσης από ανθρώπους, επιχειρήσεις και ομάδες και πως όλοι γνωρίζουν «τι συμβαίνει σε ένα μαγαζί αν εισπράττει λιγότερο και ξοδεύει περισσότερο».

«Πρέπει και τα μεν αιτήματα και τα δε αιτήματα, να τα διαχειρίζεται ο νοικοκύρης με υπευθυνότητα». Ποιος κρίνει αν ο νοικοκύρης είναι νοικοκύρης ή δεν είναι νοικοκύρης και καταστρέφει την επιχείρησή του; Οι αγορές. Τι κρίνουν μέχρι τώρα, ότι εδώ έχουμε πράγματι έναν νοικοκύρη πρωθυπουργό που καταφέρνει από τη μια να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία για να λειτουργήσει και να πάει καλά όπως είδαμε και από την άλλη ‘’μαζεύει’’ γενικώς τις δαπάνες του κράτους ώστε να μην εξωκείλει και έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου