Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβολιασμοί: Η Ελλάδα στον αστερισμό της 3ης δόσης – Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Ραγδαία η αύξηση κρουσμάτων στους εφήβους

Με τον χρόνο να πιέζει αμείλικτα και την ανοσία να μοιάζει ακόμα μακρινή η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις εμβολιαστικές μηχανές επιστρατεύοντας την 3η δόση του εμβολίου για εκείνους που εμβολιάστηκαν νωρίς. 

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν μαζί με τους υγειονομικούς. 

Την ίδια ώρα και ενώ είμαστε 6 ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων τα επιδημιολογικά νέα είναι πολύ άσχημα από το μέτωπο των εφήβων.

Εμολιασμοί: 13 Σεπτεμβρίου το sms και 14 η 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Πρόκειται για 285.000 πολίτες που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Πρώτα θα λάβουν το γνωστό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Και στην συνέχεια θα μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο για να λάβουν την 3η δόση.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ποιες θα είναι οι επόμενες κατηγορίες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου.

Πρόκειται για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.
  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.

Η Delta σαρώνει στους εφήβους

Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων στους εφήβους, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών. Και αυτό, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία όπου θα είναι αναπόφευκτος ο συγχρωτισμός των παιδιών. Ο μόνος τρόπος είναι να θωρακιστούν με τον εμβολιασμό.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Το πρώτο εξαήμερο του Σεπτεμβρίου οι αρχές κατέγραψαν 2.158 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών. Ο αριθμός αυτός και μόνο στο άκουσμά του τρομάζει. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά για τους εξής λόγους:

1ον Για την ατομική τους προστασία

2ον Με στόχο τη θωράκιση των παιδιών για το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες

3ον Για την αναχαίτιση της διασποράς, ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα

4ον Για τη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Αυτό είναι ίσως και ένα στοίχημα που θα πρέπει πάση θυσία να κερδίσει η κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες αυτής χώρας χτίζοντας το τείχος ανοσίας πάνω στους εφήβους και παράλληλα προστατεύοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου