Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021

Επίθεση με βιτριόλι – Βορίδης: Πώς και γιατί μπορεί να αποφυλακιστεί η κατηγορούμενη σε λίγα χρόνια

Τι είπε για την επιλογή της δράστιδος να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο

Για τη δίκη της υπόθεσης που εξακολουθεί να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που ξεκίνησε σήμερα, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε συγκλονιστική την υπόθεση ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της κατηγορουμένης Έφης Κακαρατζούλα να μην εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο ανέφερε ότι αν και «ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο, συνεκτιμώνται αυτά, οι δικαστές συνεκτιμούν αν είσαι παρών ή απών».

 Κληθείς να σχολιάσει την ανώτατη ποινή που δύναται να επιβληθεί στην κατηγορουμένη αλλά και τον χρόνο αποφυλάκισης, ο υπουργός εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πείτε ότι θα της επιβάλλει το δικαστήριο μέγιστη ποινή 15 έτη… Γιατί βγαίνει; Διότι υπάρχει απόφαση η όποια μεσολαβεί και δίνει το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρους εφόσον έχει εκτίσει μέρος της ποινής της. Είπαμε, και πρέπει να γίνει αυτό και να αρχίσει να εφαρμόζεται, ότι έκτος από το τυπικό κριτήριο, πόση ποινή έβγαλε στα 5 χρόνια, υπάρχει και δεύτερο ζήτημα, αν για την ποινή πρέπει να υπολογίζουμε τις λεγόμενες ημέρες που εκτίθηκαν ευεργετικά». 

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, πρόκειται για τις «διπλές» μέρες, δηλαδή τις μέρες που άμα δουλεύεις τα λεγόμενα μεροκάματα έχουν διπλή έκτιση. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ σου λέει ο νομοθέτης ότι πρέπει για παράδειγμα να εκτίσεις τα 3/5 της ποινής άρα πόσα είναι τα 3/5 στα 15 είναι τα 9, τα 9 γίνονται με τα μεροκάματα 4,5, άρα στα 4,5 έτη αποκτάς δικαιώματα». 

«Αυτά είναι που τα κατά τη γνώμη μου πρέπει να δει το σωφρονιστικό σύστημα, το ποινικό σύστημα, πρέπει να δει όχι μόνο την ονομαστική ποινή, αλλά εν τέλει την πραγματική έκτιση» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μάκης Βορίδης.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου