Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιες ασθένειες μαρτυρούν τα νύχια

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάσουν όχι μόνο το δέρμα τους αλλά και τα νύχια τους. 

Λίγο άσπρο εδώ, μια κόκκινη απόχρωση πιο πέρα, ένα εξόγκωμα παρακάτω μπορεί να υποδηλώνει κάποια πάθηση όπως πρόβλημα στο συκώτι, στους πνεύμονες, στην καρδιά, ακόμα μπορεί να δώσει και σημάδια καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρώντας τα νύχια σας μπορείτε να κάνετε τσεκ απ στην υγεία σας.

Σημάδια καρκίνου

Τα σημάδια μελανώματος μέσα και γύρω από τα νύχια περιλαμβάνουν καφέ ή μαύρη ραβδί κάτω από το νύχι, χτύπημα ή οζίδιο κάτω από το νύχι, πιο σκούρο δέρμα γύρω από το νύχι, ένα καρφί που ανασηκώνεται και τραβιέται μακριά από το κρεβάτι του νυχιού ή ένα σπάσιμο στη μέση του νυχιού. Το μελάνωμα γίνεται συχνότερο καθώς οι άνθρωποι γερνούν και είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμο εάν εντοπιστεί νωρίς.

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί κάτω και γύρω από τα νύχια των ποδιών και των ποδιών. Συχνά εμφανίζεται στον αντίχειρα ή το μεγάλο δάκτυλο του κυρίαρχου χεριού ή ποδιού σας, σύμφωνα με το AAD.

Σημάδια ηπατίτιδας

Αν τα νύχια είναι πολύ άσπρα, αυτό μπορεί να υποδεικνεύει ότι υπάρχουν προβλήματα στο συκώτι όπως είναι η ηπατίτιδα. Αν έχετε άσπρες κηλίδες στα νύχια σας, μπορεί να σημαίνει ότι λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό σας, που μαζί με τον σίδηρο σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη και χαρίζει στα νύχια ένα υγιές ροζ χρώμα. Βάλτε στη διατροφή σας θαλασσινά, κολοκυθόσπορους, άπαχο αρνί, χοιρινό και σαρδέλες.

Σημάδια διαβήτη

Από τις πιο κοινές αιτίες των κίτρινων νυχιών είναι η μόλυνση από μύκητες. Καθώς η μόλυνση χειροτερεύει, το νύχι κάμπτεται, παχαίνει και σπάει. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα κίτρινα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή πάθηση όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, τους πνεύμονες, τον διαβήτη και την ψωρίαση.

Σημάδια έλειψης σιδήρου

Τα στεγνά, εύθραυστα νύχια συνδέονται με ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Τα σπασμένα ή σκισμένα νύχια όταν συνδυάζονται με μια κίτρινη απόχρωση είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε λοίμωξη από μύκητες. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στα νύχια. Ο σίδηρος δεν είναι μόνο απαραίτητος για το αίμα, αλλά βοηθάει επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει το ασβέστιο.

Σημάδια έλλειψης οξυγόνου

Αν τα νύχια αποκτήσουν μπλε απόχρωση μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οφείλετται σε μόλυνση των πνευμόνων σας όπως είναι η πνευμονία. Επίσης ορισμένα προβλήματα με την καρδιά σχετίζονται με τα μπλε νύχια.

Σημάδια άγχους και κατάθλιψης

Ίσως το δάγκωμα των νυχιών να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθεια που έχει διατηρηθεί από την παιδική ηλικία αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι ένα σημάδι επίμονου άγχος και χρειάζεται θεραπεία. Όταν λοιπόν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε να νύχια σας πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό. Αν περνάτε μια περίοδο στρες, αυξήστε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12, όπως χοιρινό, αβγά, μοσχάρι, και μαγιά. Επίσης αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου