Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιος τύπος Γάλακτος είναι κατάλληλος για εμένα;

Η πρώτη τροφή που ενδείκνυται για την σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού είναι το γάλα. 

Όμως με τόσα είδη γάλακτος που υπάρχουν πλέον στην αγορά, πώς ξέρετε τι είναι σωστό για σας; 

Κάθε επιλογή έχει τα προνόμια, και της παγίδες της. 

Για να μην προβληματίζεστε άλλο, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε τύπο γάλακτος ξεχωριστά και στα οφέλη του καθενός!

Αγελαδινό γάλα

Διατίθεται σε χαμηλά λιπαρά και πλήρες. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από τα περισσότερα γάλατα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στον διαβήτη τύπου 2. 

Προβολή

Αποφύγετε: Το πλήρες αγελαδινό γάλα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, ιδίως αν εσείς ή κάποιο άτομο από την οικογένειά σας, έχετε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας ή διαβήτη. Επίσης, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεν πρέπει να το προτιμούν, διότι από το σώμα τους λείπει το πεπτικό ένζυμο λακτάση, το οποίο απαιτείται για να διασπάσει τη λακτόζη του γάλακτος.

Κατσικίσιο γάλα

Το κατσικίσιο γάλα έχει λίγο μεγαλύτερο κόστος από το αγελαδινό και δεν το βρίσκει κανείς εύκολα. Όμως περιέχει διαφορετικές πρωτεΐνες και λίπη από το αγελαδινό γάλα, πράγμα που κάνει ευκολότερη την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών του σε μερικούς ανθρώπους. Το κατσικίσιο γάλα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ψευδάργυρο, απαραίτητα λιπαρά οξέα και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου σε σχέση με το αγελαδινό. Έρευνες έδειξαν ότι το γάλα κατσίκας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και να βοηθήσει τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, δεδομένου ότι . Επίσης, έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το αγελαδινό γάλα και γι’ αυτό συστήνεται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Αποφύγετε το κατσικίσιο γάλα, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται από ένα μίγμα σόγιας και νερού. Δεν περιέχει λακτόζη, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνες και φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 80 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους και 2 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα σχετικά ικανοποιητική για γαλακτοκομικό προϊόν.

Αποφύγετε: Το γάλα σόγιας δε συστήνεται σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργία στη σόγια.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε και  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων ειδών καρκίνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο γάλα βρώμης βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Το γάλα βρώμης είναι απαλλαγμένο από λακτόζη και χοληστερόλη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. 

Αποφεύγετε: Το γάλα βρώμης περιέχει γλουτένη - έτσι δεν συστήνεται σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού γίνεται παραδοσιακά από καστανό ρύζι χωρίς ζάχαρη. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες. Επίσης, θεωρείται υγιεινή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Αποφύγετε το γάλα ρυζιού, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, άρα και θερμίδων.

Γάλα αμυγδάλου

Φτιάχνεται από ψιλοκομμένα ωμά αμύγδαλα και νερό. Έχει ήπια γεύση καρυδιού και είναι κρεμώδες. Επίσης, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (περίπου 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι). Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερόλη, λιπαρά και λακτόζη, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Επίσης, περιέχει πολύ λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου