Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στη Θεσσαλονίκη

«Η Delta δεν κοιτά ηλικίες»

Τα 449 κρούσματα που κατέγραψε χθες (21.09) ο ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη συμπρωτεύουσα.

 Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην πόλη.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Κορονοϊός – Γώγος: «Η Delta δεν κοιτά ηλικίες»

Για τα παιδιά ο κ. Γώγος είπε ότι αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, δηλαδή δεν είναι εμβολιασμένα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το 30% των καθημερινών κρουσμάτων «ποσοστά κρουσμάτων, που μπορούν να μεγαλώσουν και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Delta δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες» είπε.

Για τους οδοντίατρους και τα rapid test ο κ. Γώγος επισήμανε: «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιου και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου