Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Πλεύρης: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η εισήγηση για την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Τι είπε ο υπουργός Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, τη λειτουργία των σχολείων και τα πλαστά πιστοποιητικά

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως αποκάλυψε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1, μέχρι στιγμής πρέπει να κάνουν την «αναμνηστική» -όπως λέγεται- δόση οι ανοσοκατασταλμένοι. 

«Αυτό που εξετάζει η Επιτροπή είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και τη χρονική διάρκεια που θα συμβεί αυτό, ενώ σημείωσε ότι εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση».

«Αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Μιλώντας για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία άνοιξαν τη Δευτέρα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την Επιτροπή είναι συνδυαστικό, καθώς όπως είπε, υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός, συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Για το 50+1 ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει ένα υγειονομικό και ένα εκπαιδευτικό πρωτόκολλο. Όπως είπε «η βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» και είπε πως το πρωτόκολλο που έχει δομηθεί είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας, «πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς».

Πλεύρης: Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για νοσηλείες παιδιών

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία. «Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον εμβολισμό των παιδιών είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. «Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις» ανέφερε ώστε ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς. Όπως είπε ο εμβολιασμός του παιδιού «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού, αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο». Παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς των παιδιών είναι χαμηλά και έκανε έκκληση στους γονείς να συζητήσουν με τους παιδιάτρους τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε «το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε» και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει την μια δόση.

 για εμβολιασμούς: Να πλησιάσουμε το 80% στις νεότερες ηλικίες

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «θέλουμε να διευρύνουμε το μοντέλο του εμβολιασμού» έτσι οι εμβολιασμοί περνάνε και στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε όπως είπε να μπει στην καθημερινότητα του κόσμου.

Δειτε το Βιντεο Εδω

Τόνισε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. «Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης. Αναφερόμενος στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και στο ενδεχόμενο να κλείσουν απάντησε ότι μπορεί να μην χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. «Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι κρίσιμες ηλικίες έχουν καλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά αυτό δεν αρκεί».

Τι είπε για τα πλαστά πιστοποιητικά

Τέλος, μιλώντας για τα πλαστά πιστοποιητικά είπε ότι είναι δυο οι περιπτώσεις. Είναι αυτές που υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα και περιπτώσεις ψευδούς νόσησης. Σχετικά με τους υγειονομικούς ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως το πλαίσιο που κινείται το υπουργείο είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον υγειονομικό χώρο μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας, θα υπάρξει έλεγχος και θα γίνεται τεστ αντισωμάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου