Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Με μίνι lockdown ξύπνησαν περιοχές στη Β. Ελλάδα – Εκτόξευση κρουσμάτων σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία

Στις οικογένειες και σε εκδηλώσεις η μεγαλύτερη διασπορά - Υπό επανεξέταση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Στα δυο φαίνεται να έχει μοιραστεί η χώρα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βοράς κρατάει τα πρωτεία στους ανεμβολίαστους. Σήμερα, ξύπνησαν με μίνι lockdown άλλες 3 περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα. 

Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα εντάχθηκαν στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας.

Επίσης, παρατείνεται το μίνι lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας.

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι

Στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση από 11% έως 36% των νέων μολύνσεων από νομό σε νομό. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκανε λόγο για καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι.

55 από τους 59 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία καταγράφεται αύξηση και μάλιστα σε κάποιους νομούς διπλασιασμός των κρουσμάτων, όπως στην Ξάνθη.

20.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την χώρα

Με την μέση ηλικία των κρουσμάτων να είναι τα 34 χρόνια, και τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη την επικράτεια οι επιστήμονες παρατηρούν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται τόσο στους χώρους δουλειάς, αφού υπάρχει συνεχής έλεγχος μέσω των διαγνωστικών τεστ αλλά μέσα στα σπίτια και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Απέδωσαν τα self test στα παιδιά

Κάνοντας έναν απολογισμό για το πόσο βοήθησαν τα self test στα παιδιά οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι όπως φάνηκε από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα στα παιδιά. Στις ηλικίες κάτω των 17 ετών δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ήδη ένα ποσοστό 24% κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας έχει πλέον λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Τα στατιστικά επίσης δείχνουν ότι παρατηρείται στη νότια Ελλάδα πιο υψηλό ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται.

Επανεξετάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Πάντως, ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, καθώς πρέπει να υπάρχει έτοιμο ένα Plan Β σε περίπτωση που αυξηθούν απότομα τα κρούσματα στους μαθητές, ενώ έμφαση δίνεται και στο 50+1% για να κλείσει μία τάξη, καθώς επαναξιολογείται ως μέτρο.

Ήδη έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις από γονείς, κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν θα έχουν νοσήσει πάνω από τους μισούς μαθητές. «Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού, σημειώνοντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου