Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Πρέσινγκ για την επίσπευση των εμβολιασμών – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ποιους αφορά

Ξεκίνησε το κρας τεστ με τα σχολεία

Στους αστάθμητους παράγοντες που εμποδίζουν τον περιορισμό της πανδημίας επικεντρώνεται η κυβέρνηση, ενώ το κρας τεστ με τα σχολεία μόλις ξεκίνησε με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης ακολουθώντας νέα υγειονομικά πρωτόκολλα (2 self test/εβδομάδα) και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς να υποχρεώνονται σε 2 rapid test την εβδομάδα με προσωπική επιβάρυνση του κόστους των 10 ευρώ για την διενέργειά τους. 

Το σίγουρο είναι ότι η αντοχή των σχολείων θα δοκιμαστεί, δεδομένου ότι 1,5 εκατομμύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί και συνοδοί προστίθενται στην καθημερινή κινητικότητα.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επικεντρώνεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολιάστους πολίτες, καθώς τόσο για να προσέλθουν στην εργασία τους, όσο και για να ψυχαγωγηθούν υποχρεώνονται στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, οι οποίοι δεν προσφέρονται πλέον δωρεάν από το κράτος και αποκλείονται από την είσοδο στους κλειστούς χώρους εστίασης – διασκέδασης. 

Παράλληλα, εξελίσσεται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων με τους παιδιάτρους να παίζουν καταλυτικό ρόλο, ενημερώνοντας τους γονείς και δίνοντας απαντήσεις στους προβληματισμούς τους.

Πρέσινγκ για την επίσπευση των εμβολιασμών: Επέκταση υποχρεωτικότητας

Σε σημαντικό βαθμό τα σχολεία θα κρίνουν και την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που μέχρι στιγμής αφορά μόνο το υγειονομικό προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να ισχύει και σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου» είπε χαρακτηριστικά.

Πόσα παιδιά 12 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα

Στην ηλικιακή ομάδα 12-16 το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 13% και με τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί το ποσοστό αυξάνεται στο 14,5%. Πρόκειται για πάνω από 50.000 παιδιά την εν λόγω ηλικιακής ομάδας.

Την ίδια στιγμή, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 25% και με τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί το ποσοστό φτάνει στο 26,5%. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε περισσότερα από 90.000 παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Έτσι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους πάνω από 140.000 ηλικίας 12-17 έχουν εμβολιαστεί.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού έχει ως εξής:

  • 18-24: 48% με τα ραντεβού 49%
  • 25-29: 57% με τα ραντεβού 58%
  • 30-34: 58% με τα ραντεβού 59%
  • 35-39: 58,5% με τα ραντεβού 59%
  • 40-44: 65% με τα ραντεβού 66,3%

Πρεμιέρα σήμερα για την πλατφόρμα της τρίτης δόσης

Εν τω μεταξύ, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους, ενώ στην συνέχεια στην προτεραιοποίηση βρίσκονται τα άτομα από 60 ετών και άνω και όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Υπό εξέταση η αναμνηστική δόση σε υγειονομικούς

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού. Όπως τόνισε οι ειδικοί εξετάζουν όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, καθώς εκτίθενται άμεσα στον κορονοϊό.

Όπως εξήγησε: «Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Πού στοχεύει η τρίτη  δόση του εμβολίου

Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

 Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου