Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Σχέδιο «Εγκέλαδος» για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη: Σωστικά συνεργεία με σκύλους και drones μεταβαίνουν στο νησί

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή της δόνησης

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν σε λίγα λεπτά με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στις 9:17, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης και σε απόσταση 346 Χλμ ΝΝΑ της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τον σεισμό είναι ένας νεκρός, ο οποίος ανασύρθηκε από το ξωκκλήσι Προφήτης Ηλίας Αρκαλοχωρίου, μετά από ενέργειες πυροσβεστών της 3ης ΕΜΑΚ, και εννέα τραυματίες.

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα πιθανόν εγκλωβίστηκε μετά από πτώση τοίχου στο σπίτι της, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, κυρίως από πανικόβλητους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, τα οποία ερευνώνται.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση πραγματοποιούνται περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ από το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή του σεισμού στην Κρήτη

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών, που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού , αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές, για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου