Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Τι θα κρίνει εάν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία

Απαντήσεις από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θ. Ψαλτοπούλου

Για τα όσα θα κρίνουν το εάν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Παρασκευή (10/9) καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου υπογραμμίζοντας πως με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα κορονοϊού.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών.

«Η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών» είπε στον ΣΚΑΪ.

«Η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε. «Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν» επεσήμανε.

Παράλληλα η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες. «Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας»τόνισε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη μετάλλαξη Delta που είναι πιο μεταδοτική η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ έδωσε το εξής παράδειγμα «ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορονοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου