Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Βασιλακόπουλος για εμβόλιο γρίπης: Αναγκαίο να γίνει κυρίως από όσους δεν το έκαναν πέρυσι

Τι είπε για τον συνδυασμό εμβολίου κατά του κορονοϊού και εμβολίου γρίπης

Για το εμβόλιο της γρίπης εν μέσω κορονοϊού αλλά και την πορεία της πανδημίας μίλησε σε τηλεοπτική το πρωί της Τρίτης (28/9) ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Φέτος, λόγω του ανοίγματος της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να γίνει εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως από όσους δεν το πραγματοποίησαν πέρυσι» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο πνευμονολογός την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν κατά της πανδημίας. «Επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας» δήλωσε.

Συνδυασμός εμβολίου κατά του κορονοϊού και εμβολίου γρίπης

Μιλώντας για τον συνδυασμό της τρίτης δόσης του σκευάσματος κατά του κορονοϊού και το εμβόλιο γρίπης, ο Θεοδώρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν χορηγηθούν και τα δύο ταυτόχρονα, ωστόσο συμβουλεύει να υπάρχει κάποια χρονική απόσταση μεταξύ των εμβολίων.

«Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπάθω να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση, δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών» σημείωσε.

Δεν χρειάζεται να μετράμε τα αντισώματα

Εστιάζοντας στη διενέργεια τεστ αντισωμάτων στην οποία προχωρούν αρκετοί έτσι ώστε να μετρήσουν το ποσοστό ανοσίας τους, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται να μετράμε αντισώματα, καθώς ελάχιστα από αυτά μπορούν να μας δείξουν ποια εμποδίζουν την είσοδο του ιού στον οργανισμό και δεν μετράται η κυτταρική ανοσίας. «Δεν έχει δοθεί τέτοια οδηγία γιατί δεν είναι χρήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι διασωληνωμένοι μειώνονται με αυτό σημαίνει ότι κάποιοι χάνουν την μάχη με τον ιό. Βλέπουμε ότι οι μονάδες δεν ανατροφοδοτούνται με ασθενείς», πρόσθεσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση αλλά και να μην ευφησυχαζόμαστε καθώς υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει» είπε.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου