Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

«Βράζουν» τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα – Έξαρση του κορονοϊού στα παιδιά – Κωδικός ανεμβολίαστοι

«Έρχεται» νέα εγκύκλιος για τους οδοντιάτρους

Μια ανάσα από το να ζήσει έναν εφιάλτη παρόμοιο με τον περσινό είναι η Θεσσαλονίκη. Η πανδημία καλπάζει στη νύφη του Θερμαϊκού και πλέον η πόλη που είναι κατά πολύ μικρότερη σε πληθυσμό από την Αθήνα, έχει σχεδόν τα ίδια κρούσματα με την πρωτεύουσα. 

Η κατάσταση γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα δεν είναι καλή.

 Οι νοσηλείες αυξάνονται μέρα με την ημέρα τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, 227 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες με το 82% να είναι ανεμβολίαστοι. Από τους 60 που είναι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ covid οι 58 επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό το στοιχείο, όπως και το γεγονός ότι στην Βόρεια Ελλάδα δεν έχει καν αγγίξει το 60% το ποσοστό των εμβολιασμών και με την μετάλλαξη Delta να είναι κυρίαρχη και τρομερά μεταδοτική δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ανησυχεί σφόδρα κυβέρνηση και επιστήμονες.

Παιδιά: Ο επίνοσος πληθυσμός

Την λέξη αυτή χρησιμοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Και εξήγησε ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης». Το 30% των καθημερινών κρουσμάτων, «ποσοστά κρουσμάτων που μπορεί να μεγαλώσουν και άλλο», αφορούν στις μικρές ηλικίες.

Καλπάζουν τα κρούσματα σε ανηλίκους

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορονοϊού το διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου στις ηλικίες 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα). Αναλυτικά η ποσοστιαία κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 4-18 ετών στο σύνολο του γενικού συνόλου ανά επιδημιολογική εβδομάδα, περίοδος: 2021-01-04 έως 2021-09-19.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

«Κωδικός» αρνητές

Με στόχο τη θωράκιση εκπαιδευτικών αλλά και υγειονομικών από τους αρνητές που κάνουν μηνύσεις εναντίον τους για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού λαμβάνονται ειδικές πρόνοιες. Για το λόγο αυτό υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση που προκλήθηκε μετά από τα περιστατικά που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες με γονείς αρνητές μάσκας και self test που επιμένουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αρνητές γονείς στέλνουν στην αστυνομία στους εκπαιδευτικούς, υποβάλλοντας μηνύσεις σε βάρος τους, φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση, καθώς καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού και την προστασία της υγείας των μαθητών και της κοινωνίας.

Νέα εγκύκλιος για τους οδοντιάτρους μετά τις αντιδράσεις

Ακατανόητο παραμένει μέχρι αυτή την στιγμή πως ενώ επί δύο χρόνια και εν μέσω πανδημίας και χωρίς εμβόλια όλο το 2020 όλοι οι πολίτες είχαν πρόσβαση στον οδοντίατρό τους χωρίς ιδιαίτερα μέτρα και τώρα δεν έχουν, πώς, αποφασίστηκε να ζητηθεί ακόμα και από τους εμβολιασμένους να προσκομίζουν rapid test για την επίσκεψη στον οδοντίατρο την στιγμή που υποτίθεται ότι τώρα οι πολίτες αυτοί είναι οι πιο ασφαλείς σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Έτσι, μετά από δύο διαφορετικές αποφάσεις μέσα από τις οποίες ζητούσαν rapid test ακόμα και από για τους εμβολιασμένους ασθενείς- συνοδούς, ήρθε η δικαίωση για τους πολίτες που έχουν κάνει το χρέος τους τόσο στον εαυτό τους όσο και στους γύρω τους κάνοντας το εμβόλιο. Η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε να αλλάξει η άδικη και υπερβολική κατά πολλούς απόφαση και αυτό που αναμένεται τώρα είναι η έκδοση νέας ΚΥΑ.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου