Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Χουλιάρας για 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Μας απασχολεί ότι δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό

«Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε χθες (12.10) η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, με τους κατοίκους να πετάγονται έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. 

Ένα μικρό εκκλησάκι κατέρρευσε στον Ξηρόκαμπο Σητείας, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Δωδεκάνησα, ακόμα και στην Κύπρο.

Οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί καθώς μετά την αρχική δόνηση δεν υπήρξε ισχυρός μετασεισμός.

«Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς» είπε στο Mega ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Χουλιάρας για 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Δεν είναι συνηθισμένο δύο μεγάλοι σεισμοί σε 15 μέρες

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου