Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Τι λένε Παπαζάχος και Λέκκας

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο. 

Η δόνηση σημειώθηκε, στις 08:32, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 156 χλμ. ΝΑ της πόλης της Καρπάθου είχε εστιακό βάθος 66,3 χλμ.


Κώστας Παπαζάχος στο Newsbeast: Μόνο ακαδημαϊκά μάς ενδιαφέρει, πολύ μακριά από τον ελληνικό χώρο

Το Newsbeast επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μας είπε τα εξής:

«Κατ αρχάς είναι ένα σεισμός πολύ πολύ μακριά από το ελληνικό τόξο. Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα είναι διεθνή ύδατα. Δεν είναι ασήμαντος αλλά σκεφτείτε πως απέχει από την Κάρπαθο 130 χιλιόμετρα. Είναι ένα σεισμός που ήρθε από την λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου. Οι σεισμοί εκεί είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχουν κάποια ρήγματα εκεί αλλά πολύ μικρής ενεργητικότητας. Προσωπικά ούτε που θυμάμαι άλλο σεισμό σε εκείνη την περιοχή».

Όπως τονίζει ο κος Παπαζάχος είναι ένας σεισμός που δεν έχει καμία σεισμική συσχέτιση με τους σεισμούς της Κρήτης ούτε και αναμένεται να ενεργοποιήσει άλλα κοντινότερα ή πιο μακρινά ρήγματα. Είναι επίσης ένας σεισμός από οριζόντιο ρήγμα άρα δεν έχει προέλθει ούτε κάποια μετατόπιση του πυθμένα ούτε και αναμένεται τσουνάμι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Παπαζάχο, τα επικαιροποιημένα στοιχεία τον δίνουν στα 6 ρίχτερ.

«Οι κάτοικοι των πιο κοντινών εκεί νησιών θα ένιωσαν μάλλον κάτι αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο σεισμός μόνο από ακαδημαϊκής άποψης μας ενδιαφέρει» καταλήγει ο κος Παπαζάχος.

Λέκκας: Δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς

Για έναν ισχυρότατο σεισμό μίλησε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ωστόσο λόγω του μεγάλου εστιακού βάθος δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς.

«Ο σεισμός αυτό επιβεβαιώνει τη διέγερση που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο. Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα συμβάντα, άλλα όχι επικίνδυνα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τηλεθεατές του ΣΚΑΪ ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σαντορίνη και τη Ρόδο

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου