Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Κακοκαιρία Μπάλλος – Λέκκας: 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στον Κηφισό

«Να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε, υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή»

Φούσκωσε χθες ο Κηφισός με τα ορμητικά νερά να φτάνουν σε μεγάλο ύψος, εξαιτίας της κακοκαιρίας Μπάλλος. «Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού» είπε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κακοκαιρία Μπάλλος – Λέκκας: Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε


«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συνετότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου