Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

«Κοκκινίζουν» πολλές περιοχές – Ρεκόρ θανάτων και υποχρεωτική η μάσκα στις παρελάσεις

Το «όχι» που πρέπει να γίνει «ναι» από τους ανεμβολίαστους

Ο Οκτώβριος βαίνει προς το τέλος του και θα αφήσει πίσω του ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων, αλλά και πάνω από την μισή χώρα στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού.

 Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και σήμερα μπορεί η χώρα να τιμά την επέτειο του «Όχι», αλλά αυτή η επέτειος θα είναι διαφορετική από όσες έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. 

Πολλές παρελάσεις, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα έχουν ματαιωθεί, αλλά και η στρατιωτική παρέλαση βρίσκει «μουδιασμένη» την Θεσσαλονίκη.

Μέσα σε μια ημέρα χάσαμε 63 συμπολίτες μας και τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη.

Παρελάσεις μικρού μήκους και ματαιώσεις – Υποχρεωτική η μάσκα

Σε πολλές περιοχές της χώρας όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο ανακοινώθηκε ότι οι μαθητικές παρελάσεις θα γίνουν μόνο από τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες. Σε άλλες περιοχές λήφθηκαν πιο δραστικά μέτρα με τους περιφερειάρχες να παίρνουν την δύσκολη απόφαση να τις ματαιώσουν ολοκληρωτικά. Άλλωστε, τρόμαξαν πολλούς οι εικόνες που είδαμε πάλι στον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη με τους πιστούς να συνωστίζονται, να προσκυνούν χωρίς μάσκα ή να μην φορούν καθόλου. 

Η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη θα έχει διάρκεια μιας ώρας και θα παρελάσουν αυστηρά στρατιωτικοί και κανένας πολίτης. Η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική που εκδόθηκε οδηγία για τις παρελάσεις από το υπουργείο Υγείας η οποία καθιστά υποχρεωτική την μάσκα από τους θεατές.

Η απόφαση αναφέρει: 

«Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.Όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Άλλες πέντε περιοχές της χώρας «κοκκίνισαν»

Τρεις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου έγιναν «κόκκινες» όπως και άλλες δυο περιοχές από τα δυτικά. Πιο αναλυτικά, στο τέταρτο επίπεδο «κόκκινο» του πολύ αυξημένου κινδύνου αναβαθμίστηκαν: η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος και τα Ιωάννινα, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση.

Επιστρατεύονται κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα 

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στην Βόρεια Ελλάδα με το ΕΣΥ να επιβαρύνεται καθημερινά που ήδη υπογράφηκε συμφωνία με 5 ιδιωτικές κλινικές. Η μία κλινική είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στον Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς, σε περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο.

Ειδικότερα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid19:

– 200 κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.

– 20 κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στον Βόλο.

– 30 κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

· Η ιδιωτική κλινική στον Βόλο, 10 κλίνες και δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

· Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, 30 κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ.

Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη 

Στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς την Πέλλα, την Πιερία, την Ευρυτανία, την Φωκίδα, την Ηλεία, τη Δυτική Αττική έχει εμβολιαστεί κάτω από το 50% του πληθυσμού. Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες είναι η αύξηση των εμβολιασμών ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσιας, που θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου