Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Μπαράζ ακυρώσεων παρελάσεων στην Βόρεια Ελλάδα – Έσπασε το φράγμα των 4.000 κρουσμάτων

Η νέα μορφή γρίπης που σκοτώνει ηλικιωμένους – Τα λύματα δείχνουν κι άλλη αύξηση

Με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τις 4.000 και πολλές περιοχές να «πνίγονται» στην κυριολεξία από την διασπορά οι τοπικοί άρχοντες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και μπροστά στην προστασία της δημόσιας υγείας αποφάσισαν να ματαιώσουν τις παρελάσεις στις περιοχές τους.

Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα η μια μετά την άλλη οι περιφέρειες μετά από πολύωρες συσκέψεις με φορείς και ειδικούς ανακοίνωναν ότι οι παρελάσεις ακυρώνονται λόγω του ήδη επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Την αρχή είχαν κάνει η Πιερία, η Ημαθία και η Πέλλα. Μετά από ευρεία σύσκεψη χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι οι παρελάσεις δεν θα γίνουν σε όλη την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ακολούθησε η Θεσσαλία όπου απαγορεύθηκαν επίσης όλες οι παρελάσεις.

Στην Θεσσαλονίκη ούτως ή άλλως η μαθητική παρέλαση η οποία παραδοσιακά γίνεται την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου ματαιώθηκε λόγω εθνικού πένθους για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά.

Έτσι, η μισή βόρεια Ελλάδα δεν θα παρελάσει, ενώ δεν αποκλείεται και άλλες περιοχές να μπουν σήμερα στον χορό των ματαιώσεων.

Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται για «έκρηξη» κρουσμάτων. Την Τρίτη, καταγράφηκαν 4.165 κρούσματα και τα σενάρια για 5.000 μολύνσεις την ημέρα – κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην χώρα μας – δεν φαντάζουν και τόσο μακρινά. Και αν σκεφτεί κανείς ότι σε κάθε χίλια κρούσματα που αυξάνονται αντιστοιχούν 10 νέοι θάνατοι όλα αυτά ακούγονται ανατριχιαστικά.

Εφιάλτης η νέα μορφή γρίπης

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της πανδημίας γίναμε μάρτυρες της ραγδαίας εξάπλωσης ενός στελέχους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την μια χώρα στην άλλη. Και η φράση που είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ότι «οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα» έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές.

Όπως έγινε γνωστό, μια σοβαρή μορφή γρίπης έχει εμφανιστεί στην Κροατία και πλήττει κυρίως ηλικιωμένους. Η Η3Ν2 όπως ονομάζεται μπορεί πολύ εύκολα να περάσει τα σύνορα και να φτάσει στην χώρα μας. Και το ανησυχητικό είναι ότι στις ηλικίες άνω των 80 έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα όσον αφορά στους εμβολιασμούς για την γρίπη, το «τσίμπημα» έχει γίνει από 1 εκατομμύριο πολίτες και δυστυχώς μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και 20.000 υγειονομικοί.

Και όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί δεν κουράζονται να λένε ότι αν κάποιος νοσήσει διπλά έχει διπλάσιο κίνδυνο να χρειαστεί διασωλήνωση.

Τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι:

α. το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμών για Covid-19 υπολείπεται του επιθυμητού

β. λόγω κόπωσης η συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και

γ. οι καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορονοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Τα λύματα δείχνουν άνοδο κρουσμάτων

Αν σκεφτεί κανείς ότι η τάση είναι αυξητική σε 10 από τις 12 περιοχές της Ελλάδας όπου γίνονται μετρήσεις, τότε το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Η ανοδική τάση κυμάνθηκε από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακές αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+11%) και στο Βόλο (+14%).

Οι μόνες περιοχές που παρουσιάζεται μείωση αλλά οριακή στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων είναι η Ξάνθη (-18%) και τα Ιωάννινα (-27%).

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου